В навечерието на най-светлия православен празник, Великден, на 12 март,

...
В навечерието на най-светлия православен празник, Великден, на 12 март,
Коментари Харесай

Реквием“ на Верди в Софийската опера

В навечерието на най-светлия православен празник, Великден, на 12 март, Софийската опера чака да съпреживее със своята аудитория магията на възкресението с музиката на Джузепе Верди, с неговия " Реквием ". Музика, която въздига духа и укрепва вярата ни в успеха на положителното, макар надвисналите над човечеството буреносни облаци от спорове и политически стълкновения. Музика, родена в комплицираното време от края на 19-ти век. Всъщност " Реквиема " на Верди е толкоз настоящ през днешния ден, колкото е бил и тогава. Не единствено тъй като е самобитна музикална диаграма на екстаз и отчаяние в комплицираното революционно време тогава, само че тъй като той раздрусва душата и през днешния ден с внушения, които като че ли са основани в нашето време.

Духът е повален, само че не и грохнал, това внушава величественото създание на маестро Верди, чиято драматургия е построена от спорове и контрастни положения, сходни на тези в оперите му, влияние близо до музикалната изразност на " Аида ". Реквиемът се ражда във времето, когато маестрото работи върху своята " Аида ", само че и времето, когато изгубва татко си, Бареци и близкия си другар и помощник, либретиста Франческо Пиаве. Скоро след тези трагични събития се прибавя и скръбта по загубата на Росини в 1868 година и на писателя и поета Мандзони в 1873 година

С болежка Верди написа за гибелта на Росини: " Той бе едно от славните имена на Италия. Когато няма да го има и Мандзони – какво ще ни остане? Нашите министри и славните " подвизи " при Лиса и Кустоца ли? /Поражението на Италия във войната с Австрия/. Предателството на държавното управление към националните идеали огорчава създателя.

Посланията на безсмъртната творба на маестро Джузепе Верди вълнува и през днешния ден човечеството, омагьосано от технологиите, проектиращо себе си в галактическо бъдеще. Може би, тъй като музиката му разсънва в душата заспали страсти и прозрения за нас самите

По традиция Софийската опера предлага на своята аудитория вълнуващо съпреживяване на Великденските празници с " Реквиема " на маестро Джузепе Верди.

В сътворяването на шедьовъра на Верди ще вземат участие солистите Красимира Стоянова, Камен Чанев, Виолета Радомирска и Максим Кузмин-Караваев под палката на маестро Джордано Беллинкампи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР