В навечерието на националния празник на България – 3 март

...
В навечерието на националния празник на България – 3 март
Коментари Харесай

Президентът Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български дейци

„ В навечерието на националния празник на България – 3 март за мен е чест и привилегия да връча висши държавни оценки на заслужили българи, които с труда си способстват за богатството на хората в нашата страна и на общностите ни зад граница. Със своята работа те издигат и името на България в интернационален проект. “

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към изтъкнати дейци в региона на културата, науката, образованието и медицината, които отличи през днешния ден на тържествена гала в Гербовата зала на президентската институция. 

С медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен президентът удостои Петър Горанов, Отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. доктор Димитър Димитраков. Почетен знак на президента Румен Радев връчи на инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов-Ибряма.

Държавният глава акцентира, че всички отличени са обединени от една обща цел и тя е напредъкът на България. В словото си обърна внимание и на богатата палитра от области, на които наградените са посветили своя креативен, теоретичен и човешки капацитет.

Петър Горанов бе почетен от президента за своите огромни заслуги в региона на културата . Той има важен принос в региона на качественото образование по металообработващи машини, техника и дървообработване, както и в развиването на извънкласните форми на образование по машинно конструиране, снимка, ракетомоделизъм и корабомоделизъм, гражданска отбрана. Горанов има и над 50-годишна дейна народополезна читалищна активност.

Проф. доктор Димитър Димитраков бе отличен за огромните си заслуги за развиването на здравната просвета и на специалността „ Нефрология “ в България. Проф. Димитраков вкарва профилираното образование по вътрешни заболявания в Медицински университет-Пловдив и основава първата профилирана Клиника по нефрология . Като учител води лекции и извършения по вътрешни заболявания. Автор е на монография и на голям брой изявления в български и задгранични издания, съавтор и редактор на учебници по вътрешни заболявания и нефрология.

За огромните й заслуги в региона на науката с оценката бе почетен ръководителят на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова . През ноември 2022 година тя бе отличена с почетния знак на държавна глава. Проф. Петкова има изключително важен принос за развиването на областите биохимия и биофизика , а нейните открития дават на медицината механизма за лекуване на болести като инсулт и инфаркт.

Отец Александър Чъкърък получи държавното отличие за своите заслуги за запазване на българското културно и историческо завещание . Отец Чъкърък е роден в Одрин, където през 2003 година стартира работа като духовник в църквата „ Свети Георги Победоносец “. Заедно със своя татко сплотяват локалната българска общественост и изтъкнати общественици от Одрин за запазване и възстановяване на храма, който е освежен и на 9 май 2004 година е осветлен. Александър Чъкърък работи интензивно за опазване и подсилване на устоите на българските обичаи и религия и за предаването на идните генерации на българските църкви и гробище в Одрин. С неговото интензивно подпомагане през 2008 година към църквата „ Свети Георги “ в Одрин е намерено Българско национално читалище „ Просвета “, което е филиал на Народното читалище „ Просвета 1870 “-Свиленград.

На церемонията Почетен знак на президента беше връчен на инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов-Ибряма .

Отличието на инж. Тошев е за неговата дейна преподавателска активност в региона трансфер на технологии и лицензионно дело , за огромните му заслуги за развиване на патентното дело, стопанската система и върховите технологии, както и за образуването на сполучлива политика на нововъведения и внедряване опита на водещите международни стопански системи в България. Той е шеф на дирекция „ Патенти, лицензии и промишлено коопериране ” от 1972 година, а от 1985 година става първи заместител общоприет шеф на Института за изобретения и рационализации. В своя професионален път Тодор Тошев предлага и провежда закупуването на над 400 броя патенти и лицензи за най-хубавите задгранични технологии и градивни решения, внедрени в голям брой области у нас. Повече от 20 години чете лекции по „ Трансфер на технологии и лицензионно дело ” в УНСС и Технически университет – София.

Световноизвестният български музикант Иво Папазов-Ибряма , който придобива интернационална известност с виртуозността, с която трансформира сватбарската музика в джаз-феномен , беше отличен от Румен Радев за значимия му принос към българската просвета и за разпространяването в целия свят на богатите културни обичаи на България, както и във връзка 70-годишнината от неговото рождение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР