В навечерието на един от най-светлите български празници – 24

...
В навечерието на един от най-светлите български празници – 24
Коментари Харесай

Гала концертът Азбука по ноти предстои във Варна

 В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, младите реализатори от Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “ във Варна ще зарадват публиката с музикален реверанс пред делото на братята Кирил и Методий, заяви за Varna24.bg Нина Локмаджиева. На 23 май от 11 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще витае духът на празника на писмената.

" Програмата е напълно от българска музика и български танци – споделя шефът на НУИ " Добри Христов “ Румяна Петрова, известна измежду малчуганите като Госпожа Виола - водещата на концертите от поредицата " Варненско лято за деца “. - Ще слушаме обичани химни в осъществяване на Детския хор, съпровождан от Младежкия симфоничен оркестър с диригент маестро Страцимир Павлов. Елитните ансамбли на учебното заведение – симфоничният оркестър, националният оркестър и хор, духовият оркестър, акордеонният отбор и отбор " Виолино “ ще показват шедьоври на българската класическа, фолклорна и естрадна музика, а танцьорите ще внесат още празнично въодушевление със своите ярки носии и виртуозни стъпки. Вярваме, че спектакълът ще съобщи на нашата аудитория голямата страст, с която нашите надарени възпитаници се готвят за тази среща и че всички дружно ще изпитаме гордостта да бъдем почитатели на първоучителите на българската просвета. “

Началото ще бъде тържествено с химните на Република България и на Св. св. Кирил и Методий, изпълнени от Младежкия симфоничен оркестър при НУИ " Добри Христов “ и Представителния детски хор под палката на маестро Страцимир Павлов. Ще ги последва неравноделният темп на една от емблемите на българската симфонична музика " Ръченица “ на Петко Стайнов, също в осъществяване на симфоничния оркестър и детския хор, а естественото продължение ще пристигна с български танци и с националната ария " Малка мома цвете брала “, изпълнена от Детския фолклорен отбор с началник Недко Царев и хормайстор Иванка Друмева. Фолклорната линия ще продължат инструменталистите от Гайдарския оркестър с началник Алексей Енчев, а след тях на сцената ще излезе Духовият оркестър с началник Любомир Александров. Акордеонният отбор с началник Веселин Иванов ще извърши пиесата " Танц със сопи “, а Ансамбъл " Виолино “ с началник Антоанета Илиева – " Фа, ми, фа “.

Обичаната ария " Сбогом, моя обич “ ще сервира на публиката Младежкият симфоничен оркестър при НУИ " Добри Христов “ със солист Донко Марков и диригент Страцимир Павлов. Маестро Павлов е събрал някои от най-любимите български естрадни песни и ги е аранжирал за симфоничен оркестър в " Българска сюита “, която ще прозвучи, изпълнена от Младежкия симфоничен оркестър.

Народният оркестър с началник Симеон Симеонов ще излезе за красивия фолклорен край на празничния концерт. Ще чуем " Криво хоро “ и " Заспала ми е Янчица “ със солист Сияна Атанасова. Прекрасната българска ария " Мома Ангелина “ ще постави точката на този доста български концерт, за нея цялата сцена на Зала 1 ще се извърши с инструменталисти и артисти от Младежкия симфоничен оркестър, Народния оркестър и Народния хор на учебното заведение, с диригент на хора доцент Йорданка Неделчева.

Празничният театър е безвъзмезден за децата до 6-годишна възраст, входът за по-големите и родителите е с билет на символичната цена от 2 лева

Бъдете на 23 май от 11:00 в  Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, с цел да почувствате духа на идния Ден на българската книжовност и просвета с " Варненско лято за деца “!

Билети:
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР