В навечерието на Деня на славянската писменост и култура във

...
В навечерието на Деня на славянската писменост и култура във
Коментари Харесай

Как българските неделни училища по цял свят посрещат 24 май?

В навечерието на Деня на славянската книжовност и просвета във Велико Търново откриха фотоизложба, която демонстрира по какъв начин българските неделни учебни заведения по целия свят посрещат празника.

Децата в чужбина и техните ръководители са се трансформирали в пазители на българския език, книжовност и просвета и са пренесли празника по всички краища на света. А по какъв начин е минал празникът в Австралия, Америка и Европа ни демонстрират със своите фотографии, включени в изложбата.

В изложбата са включени фотоси от български неделни учебни заведения от три континента, които всяка година означават Денят на българската книжовност и просвета. Инициативата е на сдружението " Заедно към света ", само че тя обединила стотици сънародници у нас и по света.

" Учудващо беше по какъв начин цяла България реагира на предлагането да се сътвори сходна самодейност, в която да запечатваме всички моменти от българските учебни заведения за един ден посредством фотоси и видеоматериали, рисунки и други такива неща ", сподели Андрей Петров от Сдружение " Заедно към света ".

Фотографиите от целия свят съумяха да развълнуват доста от минувачите по основната улица на Велико Търново.

Мисията на основателите е изложбата да покаже децата и техните учители, които като се изключи че придвижват България във всяко кътче на света, само че и съхраняват своята еднаквост.

" Нашето обръщение е, че скритите герои, невидимите герои сега, това са българските учебни заведения зад граница. Понеже те всеки божи ден се борят за запазването на българския език и България от дълго време не е на три морета, България участва в целия свят ", сподели Андрей от съдружие " Заедно към света ".

Фотоизложбата ще остане във Велико Търново до 17-ти май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР