В навечерието на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между

...
В навечерието на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между
Коментари Харесай

Съвместно изявление на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

В навечерието на 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Република Казахстан и Европейския съюз, на 27 октомври 2022 година в Астана се организира среща сред президента на Казахстан
Касъм-Жомарт Токаев и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По време на диалозите, извършени в открита, другарска и градивна атмосфера, президентът Касъм-Жомарт Токаев и президентът Шарл Мишел потвърдиха високото равнище и динамичното развиване на връзките сред Република Казахстан и Европейския съюз през последните 30 години. Те се договориха за по-нататъшно подсилване, задълбочаване и разширение на многостранното съдействие сред Казахстан и Европейски Съюз.

Страните потвърдиха своята твърда обвързаност към Устава на Организация на обединените нации, интернационалното право и правилата на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност. Президентите подчертаха значимостта на поддържането на мира и сигурността, както и разрешаването на разногласия посредством дипломатически средства.

Двамата водачи се договориха за по-нататъшно и цялостно използване на Споразумението за разширено партньорство и съдействие (СРПС) сред Казахстан и Европейски Съюз, тактиката на Европейски Съюз за Централна Азия, както и новите начинания на Европейски Съюз за Централна Азия по отношение на взаимосвързаността и други браншове.

Двамата президенти приветстваха високата динамичност на политическото и търговско-икономическото съдействие през последните 30 години. Те със удовлетворение означиха, че Европейският съюз е главният търговски и капиталов сътрудник на Казахстан. В тази връзка президентите подчертаха смисъла на потреблението на наличния капацитет в сферите на " зелената " стопанска система, енергийната успеваемост, дигитализацията и взаимосвързаността сред Казахстан и Европейския съюз.

На срещата бяха разисквани и въпроси за съдействие в региона на сериозните първични материали (КСМ), изключително редкоземните метали. Страните потвърдиха готовността си да развиват стратегическо партньорство в региона на КСМ и приветстваха идното сключване на Меморандум за съгласие сред Република Казахстан и Европейския съюз за стратегическо партньорство в региона на устойчивите вериги за основаване на стойност на първични материали, акумулатори и зелен водород. В този подтекст те също по този начин подчертаха значимостта на систематичното възстановяване на бизнес климата и обезпечаването на удобни условия за по-нататъшно привличане на вложения от Европейски Съюз в Казахстан.

Особено внимание бе отделено на въпроса за недопускане на непреднамереното негативно влияние на глобите на Европейския съюз върху стопанската система на Казахстан. Президентът ш. Мишел удостовери, че глобите на Европейски Съюз не са ориентирани против трети страни и акцентира значимостта на избягването и заобикалянето на интернационалните наказания. Страните разискаха и преместването на европейски компании, произвеждащи артикули, които не подлежат на наказания, в Казахстан.

Предвид актуалната геополитическа обстановка, президентът Касъм-Жомарт Токаев и президентът Шарл Мишел означиха значимостта на разширението на съществуващите и развиването на нови интернационалните транспортни коридори сред Европа и Централна Азия за обезпечаване на световни вериги на произвеждане и доставки. Те разискаха и капацитета на Транскаспийския интернационален транспортен маршрут, опциите за по-нататъшното му развиване и ролята на други транспортни направления в района.

Двамата президенти означиха, че изменението на климата е един от най-належащите проблеми, към които Казахстан и Европейски Съюз би трябвало да приспособяват икономическата си активност. Проблемът с световното стопляне изисква незабавни и ефикасни дейности от международната общественост. Двете страни подчертаха значимостта на укрепването на експертното, софтуерното и техническото съдействие за адаптиране на стопанските системи си към нисковъглеродното развиване. Те също по този начин означиха нуждата от по-нататъшна поддръжка за районното съдействие в региона на ръководството на водите.

Двамата водачи приветстваха градивния разговор сред Казахстан и Европейския съюз в региона на правата на индивида и върховенството на закона. Казахстан удостовери уговорката си в тези области. Председателят на Европейския съвет приветства значимата стратегия за промени на Казахстан, ориентирана към поощряване на политическата рационализация и визията за " Справедлив Казахстан ", както и уговорката на страната да организира цялостно и транспарантно следствие на събитията през януари.

Президентът К.Токаев и президентът Ш.Мишел обмениха отзиви по въпроси от районния и интернационалния дневен ред, в това число за Афганистан. Страните подчертаха значимостта на укрепването на районния разговор в Централна Азия, който е основен за просперитета, устойчивостта и по-нататъшното стабилно развиване на района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР