В навечерието на 24 май, който е свят и велик

...
В навечерието на 24 май, който е свят и велик
Коментари Харесай

Урок за светите братя Кирил и Методий проведоха в Асеновци

В навечерието на 24 май, който е свят и популярен празник на българското слово, книжовност и просвета, членовете на клуб „ Млад другар на книгата “ при НЧ „ Съзнание 1894 “ село Асеновцисе събраха в библиотеката и проведохаурок за светите братя Кирил и Методий. Младите читатели бяха осведомени с забавни обстоятелства от живота и делото им от библиотекарката Петранка Стефанова, след което взеха решение викторината, която им беше подготвила. След това всички рисуваха иконата на светите братя, а с рисунките беше направено табло. Припомнихме си стихове за Кирил и Методий и песни, отдадени на тях и делото им.

„ Върви, народе възродени, към светли съдбини върви! ”

България е била и велика, и могъща, и слаба и потъпквана, едни владетели са завоювали огромни територии, други са ги губели, само че тази духовна територия, която двамата братя са завоювали за нас, никой в никакъв случай няма да ни отнеме. Славянската книжовност е неповторим нравствен героизъм. Затова на 24 май българския народ се прекланя пред делото на светите братя и сервира венци и цветя на техните монументи. Именно словото и просвещението саонова, към което побягват душите, зада се спасят от мрака и бездната. Благославяме словотои разтваряме книгите, тъй като носим вярата, че те са път към спасението.

„ Напред! Науката е слънце, което във душите грей! ” е израз на вярата, че на всеки човек, че на човешкото въобще е изначално потребно да се учи, да чете книги и да се просвещава.

Поклон пред всички вас -съвременни просветители – учители, създатели, хора на свободното слово! Имайте сили, с цел да продължите да втъкавате видните генерации своите познания, душа и обич! Честит празник, скъпи възпитаници, продължители на общото дело, познание и просвета!

Честит празник, българи!

Петранка Стефанова- секретар НЧ „ Съзнание 1894 “ с. Асеновци
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР