В навечерието на 24 май - Ден на българската просвета

...
В навечерието на 24 май - Ден на българската просвета
Коментари Харесай

Евродепутат Момчил Неков дари книги на българското училище в Брюксел

В навечерието на 24 май - Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност, евродепутат Момчил Неков посети най-малките възпитаници в българското учебно заведение в Брюксел „ Пейо Яворов “. Той подари на учебното заведение, книгите „ Българските празници и традиции “, „ Най-прочутите места в България “, „ Какво е дала България на света “ и други свързани с българските обичаи и история, с цел да помнят и познават децата България.


“Изключително значимо е българските деца по света да знаят от кое място идва народа ни и какви са културата и традициите ни “ съобщи Неков.



„ Не за първи път навестявам учебното заведение и се веселя да видя тези деца, тъй като има родолюбиви родители, които държат наследниците им да знаят български и да познават България. Благодаря и на всички въодушевени учители от българското учебно заведение в Брюксел „ Пейо Яворов “ за делото им, за това по какъв начин одобряват работата си и я трансформират в идея, по какъв начин дават на новите генерации заряда да търсят и помнят страната ни “, сподели Момчил Неков.

Директорът на учебното заведение госпожа Валентина Найденова благодари на евродепутата, че още веднъж отделя от времето си за тях, откакто е бил първият евродепутат, който се е свързал с тях още при започване на мандата си. Имайки поради, че учебното заведение се устоя със лични средства и не разчита на държавна поддръжка, тя изрече признателност на евродепутат Неков за подарените книги и поддръжката, която той им оказва. Найденова показа пред него и проблемите, с които се сблъскват, и по-конкретно един от тях, че българската страна абдикира от образованието в чужбина, принуждавайки една институция, функционираща от над 25 години, да влиза в административни процедури за вписване като асоциация.

„ Като член на Комисията по просвета и обучение, а и в персонален проект съм зает с проблемите на българското обучение и на българската просвета и считам съхраняването им за своя идея “, акцентира Неков. Според него най-важно е децата и младите, които живеят в чужбина или са родени там, да бъдат подтиквани да познават българските, традиция, история и просвета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР