В навечерието на 183-годишнина от рождението на българския национален герой

...
В навечерието на 183-годишнина от рождението на българския национален герой
Коментари Харесай

Реставрират паметника на Левски в Стара Загора 

В навечерието на 183-годишнина от рождението на българския народен воин Васил Левски, която следва на 18 юли, стартират действия по реституция и консервация на паметника му в Стара Загора.
Със модерни способи на механично, парово и химическо отнасяне, съобразено с фактурата на камъка и бронзовия бюст на паметника на първо време ще бъде почистена повърхността  му, която е покрита със замърсявания и пласт патина. В идващия стадий консервационно-реставрационните ще бъ патинирани и импрегнирани, което ще го защищава от проникването на влага. Обновяването на композицията е предоставено на художника-реставратор Никола Стоянов,  който има богат опит в тази област.
В Стара Загора той е работил по реставрацията, консервацията, реконструкцията и анастилозата на каменна пластика на римския форумен комплекс “Августа Траяна ”, на откъс от антична улица “cardo maximus ”, на лапидарните монументи в Районния исторически музей (РИМ), на антични крепостни зидове и на няколко антични подови мозайки в Стара Загора, както и по демонтажа, консервацията, реставрацията и анастилоза на автентичен каменен градежа на тракийската могила “Голяма Косматка ” край гр. Шипка. За високите технологии си художествено-творчески достижения по „ Изготвяне и осъществяване на план за реституция, консервация и адаптиране на лапидарните монументи на I експозиционно равнище на новооткритата експозиция на РИМ - Стара Загора ” става притежател на премията “Стара Загора 2009 ”. 
Бюст-паметникът на Васил Левски в Стара Загора е открит през 1976 година на площада пред църквата „ Свети Димитър “, в чийто двор има имитация на Хилендарския метох, в който Апостола е живял в  интервала 1855 - 1858 година, с цел да учи за духовник. Тук учи в първото взаимно новобългарско светско Светиниколско учебно заведение, намерено през 1841-ва от Даскал Атанас Илиев. Пее и в първия църковен хор в Ески Зара, учреден от Даскал Петър Иванов. Според откриватели на живота и активността на Левски тук приема монашеското име Игнатий, въздействие за което има саможертвата на старозагорския страдалец за християнска религия св. Игнатий. Паметникът е направен от бронз, подложен върху гранитен фундамент. На лицевата фасада има надпис „ В. Левски 1837 - 1873 година “, а на задната е изписана мисълта на Апостола„ Ако печеля, спечелвам за цялостен народ. Ако изгубя, изгубвам единствено меня си! “. Негови създатели са скулпторът Любомир Петров и арх. Иван Райнов. По професионална оценка постаментът е с тегло сред 10 и 12 тона, а бронзовият бюст - към 600 кг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР