В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители,

...
В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители,
Коментари Харесай

Министър Емил Караниколов обсъди дуалното обучение и бъдещите инвестиции в Свищов

В навечерието на 1 ноември – Деня на националните будители, по самодейност на общинското управление, в Свищов се организира кръгла маса на тематика „ Образование, бизнес, локална влас “. Специален посетител на форума беше министърът на стопанската система Емил Караниколов. Кметът на Свищов Генчо Генчев показа опциите за развиване на икономическия капацитет на община Свищов, а министър Караниколов показа, каква е визията за икономическо развиване на община Свищов през призмата на Министерството на стопанската система.

На кръглата маса със свои презентации се показаха представителите на междинните свищовски учебни заведения, както и СА „ Д. А. Ценов “ в лицето на зам.-ректора доцент доктор Николай Нинов. Заместник-ректорът предложения министъра на стопанската система да посети Стопанска академия във връзка празника на българските студенти – 8 декември, а господин Караниколов с наслада одобри поканата.

На срещата министърът на стопанската система показа, че средствата за обучение в Бюджет 2019 ще бъдат увеличени, само че по-важното е да има положителни политики – като визия за развиване, които да излизат от просветителните институции и бизнеса, с цел да вървят ръка за ръка и да се прави най-хубавото, като инвестиция в образованието на децата. Той добави, че Министерство на стопанската система започва акция, ориентирана към родителите, за стимулиране на дуалното образование, с цел да може да просветителната система да дава отговор на търсенето на вложителите. Министър Караниколов акцентира, че главният въпрос, който вложителите задават, когато избират терен за своята инвестиция, е дали има качествена работна ръка. По тази причина, с изключение на дейното въвеждане на дуалното образование, е належащо да се основат и центрове за преквалификация, посредством които да се дава отговор на търсенето. „ Работата ни е да подобрим виталния стандарт на българския народ и в тази посока са нашите старания. “, сподели той.

Караниколов показа отличните си усещания от кмета на Свищов Генчо Генчев и неговата интензивност по повод стъпките за икономическо развиване на общината. Той благодари на общинското управление за бързите и съответни дейности, които се подхващат за превръщането на терена на някогашните казарми в икономическо-технологичен публичен парк. Министърът акцентира, че прилежащите европейски страни оферират отлични условия за вложения и конкуренцията е жестока, затова е хубаво, че община Свищов подхваща незабавни дейности, с цел да трансформира запустелите терени на някогашните казарми в съвременна зона за вложения.

Кметът Генчев означи, че в центъра на Свищов ще бъде открит до края на месец ноември административен офис, в който ще се обитава новоучреденото еднолично акционерно сдружение. В него ще се организират периодически осведомителни срещи на представители на Министерството на стопанската система, „ Национална компания Индустриални зони “, на Българска банка за развиване, Българска организация за вложения и други с представители на бизнеса и заинтригувани лица, които ще могат да се срещнат опциите за вложения и разширение на активността си, посредством разнообразни национални и европейски стратегии.

На извършената по-късно конференция стана ясно, че новата зона за развиване ще е подобаваща за вложения в три посоки – произвеждане, логистика и високотехнологичен бранш. Кметът на Свищов акцентира, че напъните са ориентирани към вложители в областта на производството и услугите в висока добавена стойност.

Министърът на стопанската система увери жителите на крайдунавския град, че след привличането на първите 4-5 вложителя в Свищов, като израз на икономическия напредък ще се покачат работните заплати. Със своето геостратегическо местонахождение и реализирането на зоната за развиване, Свищов ще стане привлекателен център за вложения и развиване, който ще даде старт за стопански напредък на целия район.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР