В нашия език има много думи с интересна и занимателна

...
В нашия език има много думи с интересна и занимателна
Коментари Харесай

Обичайни думи, произлезли от фамилии

В нашия език има доста думи с забавна и занимателна история, която заслужава да се изследва. Ето няколко образеца за наложени термини и названия, които са зародили от семейства:

Саксофон

Изобретателят на саксофона Адолф Сакс в началото кръстил своя инструмент „ мундщучен окифлейд “. Името „ саксофон “ (от семейството Сакс и „ декор “ – „ тон “) били препоръчано няколко години по-късно от композитора Хектор Берлиоз, на който очевидно било мъчно да произнася думите мундщучен окифлейд.

Хулиган

Хулиган е семейството на ирландско семейство, живяло в средата на XIX век в предградието Саутуърк и известно с буйния си манталитет. Те толкоз постоянно привличали вниманието на полицията, че станали нарицателни за шумно нарушаване на публичния ред. Главният непослушник бил Патрик Хулиган, който не слизал от полицейските сводки и вестникарските летописи.

Сандвич

Джон Монтагю, четвърти граф на Сандвич, бил изключително прочут с пристрастието си към хазаратни игри. Неговото „ откритие “ се случило през 1792 година, когато графът бил мощно пристрастен от играта на крибидж. Играта поглъщала цялото му внимание и графът даже нямал сили да си направи нещо за ястие. Затова той заръчал на прислугата да му донесат парче месо сред две филии самун – с цел да не си изцапа ръцете и да може да продължи да играе.

Околните забелязали естравагантния метод да ястие на месо и дали тъй като в действителност било комфортно или пък било измислено от прочут човек, те също почнали да си поръчват самун по „ сандвички “. Така и пристигнала модата да се яде на крайник.

Граф Монтегю се занимавал интензивно и с подготовката на околосветското странствуване на Джеймс Кук. Кук даже назовава Хавайските острови в чест на лорда – Сандвичеви острови. Названието Южни Сандвичеви острови е непокътнато и до през днешния ден.

Бойкот

От 1801 година, когато Ирландия изгубила последните следи от самостоятелност, ирландските селяни  били принудени да работят върху земя, благосъстоятелност на британците. Самите земевладелци живели в Англия и в Ирландия работили посредством своите сътрудници. Агентите получавали заплата според от събраната от селяните аренда, като се опитвали да изстискат от тях и последното пени.

През 1879-1880 година реколтата била слаба и Ирландия била застрашена от апетит, само че сътрудникът на един от земевладелците в графство Мейо капитан Чарлз Бойкот отказал да понижи налозите на локалните селяни. Вместо насилствени способи, служащите прибегнали до невиждана до момента мярка – те пренебрегнали сътрудника, отказали да работят за него, не забелязвали въобще наличието му, като че ли не съществувал.

Тогава Бойкот наел 50 души от прилежащи графства да приберат реколтата му, а защитата им в последна сметка излезнала повече от приходите от реколтата. Впоследствие семейството на сътрудника придобила метафоричен смисъл.

Шарлатанин

Смята се, че думата идва от името на френския доктор Шарл Латан. Той правел безсмислени интервенции, като обещавал цялостно възобновяване, само че откакто получавал парите си, изчезвал. А положението на нещастните пациенти се влошавало.

Галимация

Френският доктор Гали Мат вярвал в лечебната мощ на смеха. Той лекувал пациентите си със смях, като им разказвал анекдоти и най-различни нелепости, т.е. с „ галимации “. Първоначално думата се употребила единствено в жаргона на студентите, само че в последна сметка получила обща приложимост.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР