В нашето безкрайно желание да разберем Вселената и нашето място

...
В нашето безкрайно желание да разберем Вселената и нашето място
Коментари Харесай

Астрономи може да са открили първия радиосигнал от екзопланета

В нашето безпределно предпочитание да разберем Вселената и нашето място в нея, има от ден на ден дребни проблясъци, които могат да ни приближат към намирането на цели нови светове.

Намаляването на равнищата на светлина на дадена звезда може да издаде наличието на обикалящи към нея планети. А в този момент, астрономи направиха първите стъпки към потреблението на сигнали на радиоизлъчване, с цел да разкрият нови екзопланетни мистерии.

„ Наблюдението на планетарно аврорално радиоизлъчване е най-обещаващият способ за разкриване на екзопланетарни магнитни полета “, изясняват астрономът от университета Корнел Джейк Търнър и негови сътрудници в ново проучване, „ познаването на които ще даде скъпа информация за вътрешната конструкция на планетата, атмосферния състав и възможна й обитаемост. „

Когато звездни частици, заредени с вятър, изтичащи от звездата хазаин – удрят магнитното поле на планетата, неговата смяна може да бъде открита като поразителни вариации в радиоизлъчванията.

Собственото магнитно поле на Земята „ трепери и скърца “ до момента в който посреща слънчевите ветрове. Чували сме също сходни шумове и от други планети в Слънчевата система.

Разбира се, с цел да се открие шепот на такива радиосигнали, идващи от някоя екзопланета, първо би трябвало да се отстрани целия звук от Земята и други тела от Слънчевата система.

Преди няколко години екипът създава програмата BOREALIS, с цел да реализира тъкмо това. Те го тестват на Юпитер и по-късно пресмятат по какъв начин биха изглеждали радиоизлъчванията от Юпитер, в случай че беше доста по-далеч.

Вече има някои предварителни открития на нови планети, употребяващи тези радиоизлъчвания, в това число при започване на тази година, когато астрономите свързват интензивността на радиовълните с взаимоотношенията сред магнитното поле на звездата GJ 1151 и евентуална планета с размерите на Земята. Но те към момента не са доказани от следващи радио наблюдения.

Така екипът на Търнър взема решение да тества създадената от тях техника, употребявайки нискочестотния радиотелескоп (LOFAR) на Нидерландия, с цел да прегледа три системи с известни екзопланети: 55 Cancri, Upsilon Andromedae и Tau Boötis.

Само системата Tau Boötis, отдалечена на 51 светлинни години, демонстрира сигнали в радио данни, които дават отговор на прогнозите на откривателите от тестванията им с Юпитер. Сигналите се появяват под формата на „ спукани излъчвания “ от 14-21 MHz и са в границите на почти три общоприети отклонения на сигурността (3.2 сигма).

През 1996 година на 3,3128-дневна орбита към изгарящата млада звезда от вид F и по-малкото алено джудже, съставляващи двоичната система Tau Boötis, е открита гореща екзопланета.

„ Ние обосноваваме излъчванията от самата планета “, сподели Търнър. „ От силата и поляризацията на радиосигнала и магнитното поле на планетата той е съчетаем с теоретичните прогнози. “

Ако техните измервания са верни, те допускат, че силата на повърхността на магнитното поле на планетата варира от към 5 до 11 гауса (Юпитер варира от 4 до 13 гауса, за съпоставяне, а измерванията на неговото магнитно поле разкриват, че планетата има ядро ​​от железен водород). Наблюдаваната мощ на лъчение на магнитно поле също дава отговор на предходните прогнози.

„ Магнитното поле на сходни на Земята екзопланети може да способства за вероятното им обитаване – изясни Търнър, – като пази атмосфера им от безоблачен вятър и галактически лъчи и отбрани планетата от атмосферни загуби “.

Откритият от тях сигнал е слаб и към момента би трябвало да бъде тестван от други нискочестотни телескопи, преди откривателите да могат да потвърдят същинския генезис на откритите радиоизлъчвания.

„ Не можем да изключим звездните изригвания като източник на такива излъчвания “, предизвестиха откривателите, само че излъчванията от планетата остават вероятни.

Ако други телескопи като LOFAR-LBA и NenuFAR могат да потвърдят тези констатации, такива откривания на радиоизлъчвания от екзопланети ще отворят вълнуващо ново поле за проучване, предоставяйки евентуален метод да се надникне в далечни, извънземни светове.

Това проучване е оповестено в Astronomy & Astrophysics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР