В нашата история Русия никога не е била агресор. Винаги

...
В нашата история Русия никога не е била агресор. Винаги
Коментари Харесай

Юрий Чайка: Русия никога не е била агресор в цялата си история

" В нашата история Русия в никакъв случай не е била агресор. Винаги е бранила своите ползи. Ние помним завета на Александър Невски, който към този момент ви споделих - който при нас с меч пристигна, от меч ще погине. При никого не сме отивали с меч ". Тези думи принадлежат на съветския общоприет прокурор Юрий Чайка, който по време на визитата си в София е дал взаимно изявление с българския си сътрудник Сотир Цацаров пред вестник " 24 часа ".

От него се схваща, че Русия, която единствено за последните години анексира Крим от Украйна и завзе Абхазия и Южна Осетия от Грузия, в никакъв случай не е заплашвала никого. Според оценката на Чайка битката с корупцията в България върви на " положително равнище ".

В изявлението няма въпрос за следствието на съветския опозиционен деятел Алексей Навални за имуществото на фамилията на Юрий Чайка, което неведнъж надвишава приходите му. Корупционните подозрения към Чайка и до момента не са разсеяни, тъй като Кремъл не си е правил труда опровергал данните на Навални.

В изявлението за българския вестник съветският общоприет прокурор повтаря, че задачата на неговата аудиенция е била подписването на стратегия за съдействие сред прокуратурите на Руската федерация и на България. От известието на съветската генерална прокуратура обаче се схваща, че в България Юрий Чайка е сложил чисто политически въпроси пред премиера Борисов.

" В диалога си с Бойко Борисов Юрий Чайка изрази изрично противоречие с изявлението му за заканите, които Русия сякаш носи за България. " Нашите нации постоянно са били приятелски и не престават да остават такива ", акцентира Чайка, представен от пресцентъра си.

В нито едно от прессъобщенията на българските институции, с чиито ръководители се срещна Чайка, това политическо обръщение не попада. То е във връзка годишния отчет за националната сигурност на България за м.г., в който Русия е посочена като опасност за страната. След надигналия се писък от страна на Българска социалистическа партия, Бойко Борисов обясни в понеделник, че това е по този начин, тъй като България е член на НАТО, а НАТО възприема Русия като опасност. " При възможен огромен боен спор съветските ракети ще бъдат ориентирани против България ", илюстрира обстановката Борисов.

Само братска обич

В този подтекст цялото изявление на Юрий Чайка и Сотир Цацаров е пропито от послания за мир и " братската обич " сред България и Русия.

" Каква опасност представляваме и за кого? Ние сме миролюбива страна. Много съветски жители са си купили парцели тук и в случай че застрашавахме вашата страна, те надали биха придобили благосъстоятелност в България ", споделя Юрий Чайка. После добавя: " Глупост е да се приказва, че Русия съставлява опасност за балтийските страни, за България. Как е допустимо да се приказва по този начин? Моята родна сестра живее в Латвия ".

В умозаключение той споделя, че България е " прелестна страна " и проблемите с корупцията се вземат решение на " положително равнище ".

Мнение за Русия изрича и Сотир Цацаров, който приказва за това какво място заема Русия в сърцето на българина. Цацаров взема отношение в отговор на въпрос за последния отчет за българската национална сигурност, който преглежда Русия като опасност.

" Най-невярно и най-грешно е Русия да бъде определяна като опасност за националната сигурност на България. Тя е велика мощ и незаобиколим фактор в международната политика. Българският президент споделя, че не трябва да се приказва за Русия, а с Русия, и считам, че това е най-правилната ориентировка на нашата политика. Не бива да се слага под въпрос общата ни история, фактът, че сме приятелски славянски нации. Никой не може да заличи в душата на българина да гледа на Русия като на страна, населявана от приятелски славянски народ.

Трябва да бъдем оптимално почтени. Русия не е опасност за нашата национална сигурност. Българските ползи изискват на нея да се гледа като на другар ", заявява Цацаров.

Той напомня, че България е член на Европейски Съюз и НАТО и тази евроатлантическа ориентировка не може да бъде изменена, само че " тя сама по себе си никога не постанова Русия да бъде оповестена за зложелател, тъй като в сърцето на българина не може да е зложелател ".

" Да оставим настрани идеологията, историята и да гледаме същинските си национални ползи ", приканва Цацаров.

Българският основен прокурор дава отговор и на въпрос за рецензиите на някогашния български дипломат в Москва Илиян Василев. Преди два дни Василев разяснява, че Цацаров е приел роля, която надвишава пълномощията му по конституция. Според него не може да се има вяра, че визитата на Юрий Чайка няма по какъв начин да единствено поради съглашение за съдействие.

" Когато човек живее от непознати грантове или е бил конфиденциален помощник на някогашната Държавна сигурност, той към този момент е продал душата си. После, каквото и да стане - министър или дипломат, си остава тръбач чартърен. За такива хора националните ползи не значат нищо ", споделя Цацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР