В населените места, където липсва интернет или има технически проблеми

...
В населените места, където липсва интернет или има технически проблеми
Коментари Харесай

В секциите, в които няма интернет, броенето на бюлетините ще се записва на видео

В обитаемоте места, където липсва интернет или има механически проблеми пред видеонаблюдението на броенето на бюлетините, ще бъде изработен видеозапис. Това сподели представителят на ЦИК Росица Матева пред Българска национална телевизия. Навсякъде по едно и също време с излъчването онлайн ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в интернет платформа, с цел да бъдат гледани след това, изясни представителят на ЦИК.

Техническото обезпечаване на видеонаблюдението е активност, предоставена на Министерския съвет, който я разпореди на Министерството на електронното ръководство, респективно на „ Информационно обслужване ".

Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, по кое време ще бъдат доставени и по какъв начин ще се борави с тях, би трябвало да отговорят от „ Информационно обслужване " и Министерството на електронното ръководство, добави Матева.

Тя съобщи, че по време на гласуването през целия избирателен ден няма да има видеонаблюдение, а устройствата, с които ще се обезпечава видеонаблюдението, ще бъдат включени след края на изборния ден.

Росица Матева, че имат увещание от Министерството на електронното ръководство, че устройствата ще са такива, че ще могат да се включват доста елементарно.

" Ще има стойка, върху която ще се слагат. Задължението е да бъдат ориентирани по този начин, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им ", сподели Матева.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разграничителна дарба, с цел да се вижда по какъв начин е дал своя вот гласоподавателят, номерът на партията и обединението, и номерът на преференцията. Тя добави, че би трябвало да се записва и тон, с цел да се чува какво афишират членовете на секционните изборни комисии, които вадят бюлетините.

Вчера „ Информационно обслужване “ разгласи социална поръчка за доставка на механически устройства и обезпечаване на мобилна съгласуваност на видеонаблюдението в действително време и видеозаснемането след края на изборния ден на 2 април 2023 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР