В населени места, в които има разкрита аптека, на нейната

...
В населени места, в които има разкрита аптека, на нейната
Коментари Харесай

Купуваме лекарства с рецепта от вендинг машини

В обитаеми места, в които има разкрита аптека, на нейната територия да могат да се продават посредством автомат медикаменти, които се отпускат по лекарско наставление. Това плануват промени в Наредба № 28 от 2008 година за изискванията, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените артикули, качени за публично разискване.

Автоматът обаче би трябвало да разполага с опция за аудио-видео връзка в действително време с магистър-фармацевт. В него ще се продават позволени за приложимост в България лекарствени артикули от лекарствените групи по приложение № 5 от наредбата, като се изключи тези, съдържащи наркотични субстанции, както и такива, класифицирани във фармакологични групи " Антидиабетни лекарствени артикули “, " Кръв и кръвотворни органи “ и " Противотуморни и имуномодулиращи лекарствени артикули “ според анатомо-терапевтично-химичната подредба на Световната здравна организация.

Изключение е позволено и в случаите, в които автоматът е благосъстоятелност на аптека с началник помощник-фармацевт. Чрез такива автомати ще могат да бъдат продавани единствено лекарствени артикули, които се отпускат без лекарско наставление, написа Pariteni.bg.

Досега продажба на лекарствени артикули посредством автомат можеше да се прави само на такива, които се отпускат без лекарско предписание и автоматите наложително следваше да са ситуирани на територията на аптеката.

Сега се предлага такива да се слагат и в обитаеми места без аптека, в случай че той има техническа опция за връзка в действително време с магистър-фармацевт.

По данни, събирани в хода на изработването на регионалните аптечни карти, е открито, че едва 11% от обитаемоте места в България имат работеща аптека, а над 20% от популацията живее въобще без достъп до фармацевтична грижа и услуга. Този проблем постанова вземането на модерни съответни ограничения, които да дават отговор на потребностите на популацията в по-малките обитаеми места, в които няма разкрита аптека, написа в претекстовете към плана. 

Целта на оферти план е да се усили достъпът на пациентите до лекарствени артикули в обитаемоте места, изключително в тези, в които няма разкрита аптека. Това е витално належащо за облекчаване на здравните потребности на популацията, което в по-голямата част от обитаемоте места няма достъп до аптеки. В тези случаи българските жители е належащо да осъществят спомагателни разноски, с цел да си обезпечат нужните лекарствени артикули от други обитаеми места.

Изрично се вкарва задължението лекарствените артикули, които са с режим на разпределяне по лекарско наставление и които се продават посредством автомати, да са предписани с електронна рецепта.

Въвежда се и възбрана за даване на съвещания, когато се отпускат лекарствени артикули посредством автомат от други лица, с изключение на назначените по трудов контракт и/или контракт за ръководство на аптеката фармацевти и студенти, преминаващи изискуемия стаж по реда на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Фармация " за образователно-квалификационна степен " магистър " и Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалностите от професионално направление " Здравни грижи " за образователно-квалификационна степен " професионален бакалавър по... “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР