В началото на юни The Washington Post, позовавайки се на

...
В началото на юни The Washington Post, позовавайки се на
Коментари Харесай

Ще пресекат ли САЩ още две червени линии на Кремъл?

В началото на юни The Washington Post, базирайки се на високопоставени чиновници на Съединени американски щати заяви, че американският президент Джо Байдън има " вкус " към пресичането на " алените линии " на Кремъл. Според източниците, тази " физиологична реакция " на американския президент се дължи на обстоятелството, че, макар че Кремъл непрекъснато заплашва с реципрочни дейности против едни или други стъпки на американците по " украинския въпрос ", не стига до съответни дейности (и тук е моментът да си напомним за саботажа на " Северните потоци ", на което Русия не отговори, безусловно поглъщайки този удар от САЩ).

Така посоката на секване на тези " червени линии " съвсем става съществена тенденция на администрацията на Байдън във връзка с Русия в подтекста на руско-украинския спор. И има още две " червени линии ", към които Съединени американски щати постепенно, само че несъмнено се доближават, като се приготвят да ги оставят зад себе си.

И по този начин, алена линия № 1.

Само преди няколко дни стана известно, че Байдън най-сетне утвърди образованието на украински водачи на американските изтребители F-16.

Не, това не значи, че на следващия ден украинските водачи ще седнат в изтребителите, и след няколко месеца Украйна ще разполага с няколко ескадрили изтребители. Въпреки проявения " вкус " (или американският президент към този момент го е удовлетворил, като изпрати на Украйна огромно количество касетъчни муниции?), Байдън работи доста деликатно (за разлика от държавния секретар Антъни Блинкен, съветника по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан и Пентагона, Байдън, в случай че имаме вяра на думите му, не изключва опцията от съветски отговор с нуклеарно оръжие) и не бърза за изтребителите да се появят колкото се може по-бързо в Украйна.

Според известия от през вчерашния ден на The Washington Post, като се базира на високопоставени украински чиновници, все още се възнамерява единствено шестима водачи (половината от една ескадрила) да бъдат обучавани, а преди този момент те би трябвало да завършат четиримесечен курс по британски език в Обединеното кралство, с цел да научат авиационната терминология. Самото образование ще отнеме шест месеца.

Така шестима водачи ще бъдат подготвени в най-хубавия случай след 10 месеца. Втората част от ескадрилата, съгласно обявата, ще приключи образованието до края на идната година.

За Украйна е належащо най-малко две ескадрили за дейно водене на военни дейности, които, в случай че процесът продължава по този начин, няма да получи и след полтора година. Все отново, обстановката може да се промени и образованието да продължи по-бързо.

Във всеки случай даже и съществуването на една ескадрила F-16 може да сътвори огромни проблеми за Русия при появяването на първите изтребители на въоръжение в украинската войска и още по-големи в бъдеще (САЩ, наподобява, не възнамерява да стопира поддръжката за Украйна), когато те станат повече. Но даже и шест изтребителя могат да причинят доста проблеми на избрани места.

И за Русия това в действителност може да се окаже съществено предизвикателство: " Днес по основни посоки от залп от 12 ракети от вида " Хаймарс " или " Storm Shadow " ние устойчиво унищожаваме сред 80 и 90% ".

" Това е отличен резултат. Но към момента не сме имали казус на конфликт със залп от 20 или даже 30 крилати ракети към един обект ", предизвестява военният специалист.

Следва да се означи, че и тук Вашингтон работи доста деликатно, оставяйки Англия преди всичко (както и с тежките танкове, тя беше пионер в доставките на далекобойни ракети), пред Франция и Германия.

И към момента не е ясно дали ще бъде оповестено за доставки, а в случай че бъде, по кое време те ще дойдат в Украйна. По прилика: в случай че " Леопардите " към този момент са в деяние, то " Ейбрамс " (и не тази версия, която дадоха обещание, а предишната), съгласно известия от CNN, ще дойдат в Украйна едвам през есента.

Когато главният политически и прочувствен резултат доста ще намалее (какво съставляват тези " Ейбрамс ", когато към този момент няколко месеца на фронта " димяха " " Леопарди "?).

Въпреки това вероятността Съединени американски щати да преминат още две " червени линии " на Кремъл е по-висока от междинната. И тук поражда единствено един въпрос: по какъв начин ще реагира РФ? Ще удари задгранични бази (в случай с доставките на изтребители F-16)? Ще нанесе ответни удари против страните, които доставят далекобойни снаряди?

Или ще се ограничи единствено с обвинявания, и то изговорени съвсем на шепот (за да не чуе Вашингтон)? Или реакцията ще бъде сравнима с " турския удар " (предоставяне на командирите от " Азов " * на Украйна), когато аероплан с турци, летящ от Анкара до Москва, беше заставен да каца в Санкт Петербург поради офанзива с дронове (това се случи преди два дни) и, откакто багажът беше предаден, просто си измиха ръцете?

Опциите са многочислени, само че разчитането на това, че Съединени американски щати просто няма да съумеят да подхващат стъпки преди края на спора, несъмнено не е рационално: Вашингтон, наподобява, е решил да играе на дълготрайна игра.

И даже в случай че Украйна седне на масата за договаряния, не се чака кротичък контракт. Ще има единствено помирение с продължаваща позиционна война. Донбас-2, само че уголемен до границите на цяла Русия. Затова на Кремъл ще би трябвало да реагира по някакъв метод. И чака се, че решението няма да бъде елементарно.

*Терористична организация, неразрешена в РФ.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР