В началото на всяка година експертите започват да правят обосновани

...
В началото на всяка година експертите започват да правят обосновани
Коментари Харесай

Технологични тенденции през 2018 г. - криптовалути, AI, носима електроника

В началото на всяка година специалистите стартират да вършат обосновани догадки кое ще е " идващото огромно нещо " в света на технологиите. До началото на CES 2018 обаче остават едвам няколко дни, а след него следват още доста събития, които ще показват трендовете за тази година, като ITExpo, Gitex, Mobile World Congress и Techspo, тъй че скоро огромна част от догадките ще бъдат доказани или отхвърлени. Едно е несъмнено – в идващите няколко седмици ще станем очевидци на голям брой продуктови известия, откриване на технологии и манифести за нововъведения, които ще ни отведат в бъдещето.

Истината обаче е, че във всеки хитов артикул или наклонност в предишното - DVD плейъри, iPhone, стрийминг медии - имаше доста пропуски. През последните години 3D технологията претърпя огромно развиване и беше оповестена за бъдещето на филмите и телевизионните приемници, само че се оказа, че потребността от специфични очила отблъсна доста консуматори. Малко хора към този момент се сещат и за DivX или Zune, да не приказваме за WiMAX.

 1

За да предскаже бъдещето, човек би трябвало освен да следи моментните трендове, само че и да обмисли какво им липсва. 3D технологията да вземем за пример не реализира упования триумф по една елементарна причина – за нея се говореше като за иновация и през 50-те, 60-те и 80-те години на 20-ти век.

Истински новаторските технологии не са ориентирани към решаването на проблеми, които не съществуват. Затова идващите огромни софтуерни крачки ще отговорят в действителност на условията на потребителите и потребностите на бизнеса и ще създадат живота ни по-добър. А софтуерните нововъведения могат да дойдат в доста разнообразни форми.

Криптовалутите – паричните средства на 2018 година

Дигиталните пари, известни още като криптовалута, несъмнено попаднаха в светлината на прожекторите в края на 2017 година, с помощта на внезапното повишаване на цената на биткойн. Въпреки това, не би трябвало да се не помни, че биткойн е единствено една от най-популярните други възможности на обичайните пари. Криптовалутите несъмнено имат капацитета да се трансфорат в една от най-важните трендове за наблюдаване през 2018 година " В момента съществуват към 1200 разнообразни цифрови валути и съвсем всеки ден се появяват нови и нови ", споделя Джим Портильо, доцент в катедрата по компютърни науки в университета в Мериленд.

Един от минусите на тази технология би могъл да бъде фактът, че тя не е толкоз непроследима, колкото множеството хора си мислят, само че това едва ли ще разубеди тези, които към този момент са решили да влагат в криптовалута. " Самите логаритми дават грандиозни обещания, само че на пазарите би трябвало да изтече доста вода, до момента в който те в действителност се осъществят. През идната година ще забележим доста разтърсвания, преди някой да съчетае всички обособени съставки в едно работещо цяло ", безапелационен е Портильо.

 2

Изкуственият разсъдък – по-умен от всеки път

Все още има подозрения, че машините ще надминат човешките умения през 2018 година, само че изкуственият разсъдък ще става все по-умен и ще продължи да поема нови функции. " Хората ще продължат да зареждат машините. Няма отмора за изкуствения разсъдък и машинното образование ", разяснява Джош Крандъл, основен анализатор в Netpop Research, пред TechNewsWorld. “Тези две взаимосвързани технологии ще проникват все по-навътре в живота ни и ще повлияят на доста от процесите, които понастоящем правим ръчно. Това важи в изключително огромна степен за сферите на онлайн маркетинга и цифровите медии ", счита и Грег Стърлинг, вицепрезидент по тактиката и анализите в Local Search Association.

Разбира се, нововъведенията не могат да надвишават моментните благоприятни условия на компютърната просвета, по тази причина огромна част от напредъка в развиването на изкуствения разсъдък може да остане зад кулисите - в лабораторни условия.

Според Джим Портильо през 2018 година в световен мащаб изкуственият разсъдък и дълбочинното машинно образования ще изземат работата освен на служащите във веригите за бързо хранене да вземем за пример, само че и на редица консултанти в региона на финансовите услуги, правораздаването, маркетинга и така нататък За да се стигне до това равнище на развиване обаче, той планува, че фирмите би трябвало да се извърнат към потребителите с искане да дават голям брой първоначални, необработени данни, които са нужни за подобряването на системите, основани на изкуствен интелект.

 3

" 2018 година ще бъде една разочароваща година, защото тези помощни технологии към момента няма да могат да дадат същински решения на наболели проблеми. Но не се тормозете - технологиите ще продължат да се усъвършенстват и да стават все по-персонализирани ", счита от своя страна Джош Крандъл.

Носимата електроника

Друга наклонност, за която от дълго време се приказва, е носимата електроника (wearables), само че даже Apple не съумя да реализира кой знае какви триумфи със своя “умен” часовник. 2018 година може да се окаже годината, в която носимата електроника най-сетне ще се трансформира в мейнстрийм, само че за задачата най-вероятно ще се наложи главен редизайн. Това развиване може да изисква да вземем за пример замяната на кабелните устройства, като слушалки за смарт телефони, с такива, които употребяват Bluetooth. " Това би могло да начертае пътя към върха и на други безжични периферни устройства, които употребяват смарт телефона като източник за възстановяване на функционалности и услуги ", счита Чарлз Кинг, основен анализатор в Pund-IT.

" През тази година носимата електроника ще бъде все по-разпространена и по едно и също време с това все по-невидима от всеки път ", споделя Джули Силвестър, продуцент в Living in Digital Times, и прибавя, че усъвършенстваният живот на батерията, по-модерната визия, нарасналата издръжливост и новаторският дизайн ше допринесат за по-широкото приемане на технологията.

" Все повече и повече компании ще дават носима електроника под някаква форма за своите чиновници. Тя би могла да се употребява за образование, достъп до уреди и даже за разплащане ", счита и Робин Раскин, създател на Living in Digital Times. По думите ѝ също по този начин може да се чака появяването на носима електроника с нови функционалности и дизайн, като навлизането на биоинженерните материали ще бъде потребно както за търговците на дребно, по този начин и за потребителите.

Лицевото различаване - най-хубавият идентификатор

Лицевото различаване е, може би, най-сигурният метод за идентификация. Точно както пръстовите отпечатъци могат да принадлежат единствено на тъкмо избран човек, по този начин и характерностите на лицето са неповторими, макар че на пръв взор някои хора доста си наподобяват. По тази причина лицевата идентификация може да придобие доста по-голяма известност през 2018 година

Apple към този момент дръпна едни гърди напред с стартирането на iPhone X, който разрешава на потребителите да го отключат единствено с еднин взор. " Продуктите на Apple са подтикнали необятното обществено приемане на редица технологии - от WiFi, през стрийминг на музика, до виртуалните клавиатури ", отбелязва футуристът Майкъл Роджърс.

 4

Apple обаче не е единствената компания, която непрекъснато изследва опциите за новаторски решения. " Лицевото различаване към този момент е тук, въпреки и прикрито зад кулисите на все по-голям брой търговски и публични пространства ", споделя Роджърс пред TechNewsWorld и предсказва, че скоро тази технология ще се появи на всички места - от касовите апарати и банкоматите до системите за домашна сигурност и удостоверяването на еднаквост за прилагане на разнообразни услуги.

Повсеместното лицево сканиране обаче има и своите дефекти. " Това ще съставлява поредна забележителна загуба на персонално пространство, като този път в жертва ще падне обществена анонимност ", изяснява Роджърс.

Мобилните телефони - видео и конвергенция

Би било елементарно да се допусна, че годините 2007-2017 – от излизането на първия iPhone до това на най-новия модел - са десетилетието на смарт телефона. IPhone на Apple и операционната система Android на Гугъл помогнаха за разрастването и трансформирането на пазара, отнемайки го от предходните доминанти BlackBerry и Palm. Смартфонът се трансформира в най-широко публикуваното устройство, което съвсем всеки носи на всички места. 2018 година няма да е годината на смарт телефона, само че може да се окаже годината, в която този тип устройства ще стартират да вършат още повече неща.

" Видео технологиите ще управляват пазара на мобилни услуги и устройства през 2018 година ", разяснява Стив Блум, основен анализатор в Tellus Venture Associates. По думите му потребителската електроника лека-полека ще се сведе до производството на два съществени продукта - смарт телефони и тв приемници с огромен екран, като везните се накланят към мобилните апарати.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР