В началото на следващата седмица ще стане ясно с колко

...
В началото на следващата седмица ще стане ясно с колко
Коментари Харесай

Подготвят голямо поскъпване на такситата в София

В началото на идната седмица ще стане ясно с какъв брой тъкмо ще нарастнат таксиметровите услуги в София от Нова година, като най-вероятно до края на месеца тези цени ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Това стана ясно на последното съвещание на транспортната комисия в софийския парламент. На него се разбра, че общинските съветници ще избират всред два разновидността за нарастване на цените на таксиметровите услуги в Столична община. Известно е, че според Закона за автомобилните транспорти общинските препоръки дефинират и гласоподават долната и горната граница на цените, по които таксикомпаниите возят клиентите си.

Единият вид планува минималната дневна цена за возене в такси да стане 1,03 лева км., а минималната нощна – 1,18 лева.км. Второто предложение е двете минимални цени да се вдигнат до 1,05 лева денем и до 1,21 лева през нощта. В тази калкулация е включена и прогнозната инфлация за 2022 година Това значи при първия вид нарастването на таксиметровата услуга да е с към 30 на 100, а при втория – с към 33 на 100. В момента минималната дневна цена е 0,77 лева, а минималната нощна – 0,88 лева И в двата работни разновидността не се загатва нищо по какъв начин против нарастването на цените таксиметровият отрасъл ще предложи по-добра услуга на клиентите си, написа вестник " Сега ".

Що се отнася до бъдещите оптимални цени, едното предложение е дневната цена да доближи 1,75 лева.км., а нощната – 2,15 лева.км. Второто пресмятане още веднъж включва прогнозната инфлация за 2022 година и съгласно него оптималната дневна цена би трябвало да скочи до 1,78 лева.км., а нощната – до 2,19 лева.км. В момента оптималната дневна цена е 1,30 лева, а нощната – 1,60 лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Столичните таксиметрови компании упорстват цената на услугата и...

Проектодокладът планува новите цени да влязат в действие от 1 януари 2022 година През септември стана ясно, че таксиметровите компании в София желаят още по-сериозно повишение на цената на услугите си. Браншът стимулира настояването си с това, че настоящите минимални и оптимални цени са в действие от 2012 година Оттогава те не били променяни, макар че в това време горивата са поскъпнали, както и останалите разноски на таксиметровите водачи.

От писмо, изпратено от Националния таксиметров профсъюз до столичния кмет Йорданка Фандъкова, излиза наяве, че браншовата организация упорства минималната дневна цена да доближи 1,41 лева.км. Това е с съвсем 40 стотинки повече от цените, на които са се спрели общинските съветници. От таксиметровия профсъюз пресмятат, че себестойността на километър пробег на такситата сега е 97 стотинки, към което желаят да се прибави и 45 на 100 " облага " за водача, която де факто съставлява неговата заплата.

За минимална нощна цена НТС предлага цената да доближи 1,75 лева.км, което е над 50 стотинки над работните оферти на СОС. Заради огромната конкуренция (издадени са над 5500 позволения за таксита по данни на СО) и поради ограничавания пазар съвсем всички превозвачи в София возят на минималните цени. Затова определянето на този предел все още пречи за постигането на единодушие сред сектора и Столична община.

През септември браншовите сдружения на таксиметровите водачи желаеха още цените на таксиметровата услуга да се дефинират годишно по методология, която още не е създадена. Останалите браншови сдружения поддържаха настояванията на Националния таксиметров профсъюз. Те разясниха, че в най-лошия случай СОС би трябвало да направи по този начин, че през 2022 година сегашните оптимални цени да станат минимални. Искане, което към момента не е изпълнено във разновидностите с предложенията на столичните общинари.

Освен още по-сериозно повдигане на цените на таксиметровите услуги, огромните компании желаеха още Столична община да вкара единна цена за целия град, която да замести минималните и оптималните ставки. " Това е направено към този момент в Германия, Белгия, Дания и Швеция. Единната цена е гаранция, че пасажерът ще получава услугата на една цена без значение с коя компания се вози ", мотивираха се таксиметровите организации.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР