В началото на отоплителния сезон в Европа газохранилищата на континента

...
В началото на отоплителния сезон в Европа газохранилищата на континента
Коментари Харесай

Войната, зимата и проблеми във веригите на доставки заплашват стабилността на цените на газа в Европа

В началото на отоплителния сезон в Европа газохранилищата на континента са цялостни до горе, поради непрекъснатия поток от американски LNG. Миналата година Европа извади шанс с по-мека зима от нормалното, само че тази година нещата наподобяват друго.

На прага на пиковия сезон на ползване, търсенето ще нарасне доста, наред с търсенето и в Азия. Въпреки огромното предложение на LNG в международен мащаб, цените към момента могат да скочат, и то евентуално с доста.

Както споменахме, огромно предложение е повода цените на LNG да се намалят през последните седмици. И въпреки всичко пазарът в Европа остава уязвим към всяко събитие, което може да повлияе на цените. Това стана ясно по-рано тази седмица, когато европейските референтни цени скочиха, откакто пристигна новината, че хусите са завладяли товарен транспортен съд в Червено море, написа Oilprice.

Корабът беше обвързван с израелска компания и в този смисъл се одобри за знак за допустима ескалация на войната в Близкия изток. Реакцията на Израел беше да упрекна, само че той отхвърли каквото и да е присъединяване.

След новините цените на газа в Европа се повишиха с към 3%, до момента в който цените на газа в Съединените щати даже се намалиха леко, наблягайки още един път голямата разлика сред това да си производител на стока, която използва страната ти и да си подвластен от вноса.

Но даже при нараснал геополитически риск в Близкия изток, някои в промишлеността за търговия с газ считат, че цените на LNG е малко евентуално да се покачат до прекомерно високи равнища, съгласно S&P Global.

На този декор обстановката с Панамския канал, резултат от продължителна суша, която понижи равнищата на водата в канала, към този момент докара до по-високи цени за всички плавателни съдове. Не всички товари на LNG от Съединени американски щати минават през Панамския канал, само че пратките за Азия минават през него.
 Германия към момента търгува с съветски LNG. Евентуалното прекъсване може да коства най-малко €10 милиарда
Германия към момента търгува с съветски LNG. Евентуалното прекъсване може да коства най-малко €10 милиарда

Търговията се трансформира в проблем за Германия, която категорично съобщи, че няма да търгува с газ от страната

Междувременно други азиатски купувачи на LNG от Съединени американски щати търсят различни направления, тъй като лимитираното придвижване в основната точка сред Северна и Южна Америка надали ще бъде позволено бързо. Това също би асъдействало за цените за товарини кораби, даже в случай че предлагането на LNG си остане същото, без закани за спад в количеството.

Макар предлагането в действителност да е несметно, миналогодишното спиране на работата на Freeport сподели, че една сходна преживелица може да обърне каруцата и още веднъж да има скок на цените. Миналия юни Freeport LNG претърпя детонация, която затвори оборудването до края на годината. Той отвори порти едвам през февруари тази година. Freeport обезпечава една десета от европейския импорт на полутечен природен газ преди гърмежа и изигра огромна роля в летния скок на цената на газа.

С идването на зимните температури цените на газа може да се покачат, най-малко в Европа, единствено поради скока в търсенето и макар цялостното предпазване. Глобалните цени може да не претърпят забележителна смяна, само че възходящият риск остава на фона на провокациите при корабоплаването и покачвания риск от разстройства в Близкия изток.
 Катар подписа 27-годишна договорка за доставка на LNG за Франция
Катар подписа 27-годишна договорка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен сътрудник в огромни планове за разширение на добива на LNG на Катар
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР