В началото на октомври на 88-годишна възраст ни напусна големият

...
В началото на октомври на 88-годишна възраст ни напусна големият
Коментари Харесай

Разделихме се с големия фолклорист Михаил Букурещлиев

В началото на октомври на 88-годишна възраст ни напусна огромният композитор, диригент, възпитател и фолклорист ст.н.с. доктор Михаил Букурещлиев. Той е основател на първия детско-юношески фолклорен отбор у нас " Изворче " в София и първи откривател на детския фолклор.

Михаил Букурещлиев ни остави над 18 000 дешифрирани песни и инструментални мелодии и 75 обработки, авторски песни и музика към постановки. Автор е на над 10 книги и голям брой научни изявления. Творческият му път минава и през управлението на държавния отбор след гибелта на създателя му Филип Кутев.

Преди 17 години основава женската фолклорна групировка, кръстена на композитора Стефан Кънев. Освен като огромен музикант, генерации негови ученици ще го запомнят и като безрезервен преподавател - сърдечен човек, който в никакъв случай не загуби възприятието си за комизъм.

Дълги години Михаил Букурещлиев работи и в редакция „ Народно творчество “ на Българското национално радио и негово изобретение са доста надарени реализатори в страната. Журира и първия събор-надпяване в странджанското село Граматиково. Поклон пред паметта му!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР