В началото на октомври можем да наблюдаваме поредния поток от

...
В началото на октомври можем да наблюдаваме поредния поток от
Коментари Харесай

Метеорен поток ще наблюдаваме в началото на октомври


В началото на октомври можем да следим следващия поток от „ падащи звезди “ над страната ни. Макар метеорите да не са толкоз доста, колкото най-атрактивния и натоварен поток - Персеидите (активни през юли и изключително през август), то и в този момент ще бъде забавно да забележим това астрономическо събитие.

А до края на годината ще има и още няколко благоприятни условия да следим сходни феномени.

Метеорните потоци се следят едновременно на годината, защото при въртенето към орбитата си Земята минава около техните метеорни роеве. Всеки, който е следил метеор или с известното наименование „ падаща звезда “, изгаряща в земната атмосфера, знае какъв брой впечатляващо е явлението.

В началото на октомври ще следим Драконоидите, които поради прекосяването на родителското тяло на кометата, от която се отделят частиците наоколо до Слънцето, ще бъдат с висока интензивност. Пикът им ще бъде на 8 против 9 октомври, в последните часове на нощта.

За да може да наблюдавате „ падащи звезди “ би трябвало да сте надалеч от града и най-много от т.нар„ светлинно замърсяване “, небето да е безоблачно и несъмнено, да сте търпеливи.

Особено забавно през тази година е и прекосяване на Меркурий пред слънчевия диск - събитие, постоянно наричано откъс или пренос на Меркурий. Това ще се случи на 11 ноември, посочи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР