В началото на годината испанската полиция нахлува в три незаконни

...
В началото на годината испанската полиция нахлува в три незаконни
Коментари Харесай

От контрабанда към производство – фабрики за фалшиви цигари заливат Европа

В началото на годината испанската полиция нахлува в три противозаконни заводи за тютюн, като конфискува тютюневи листа и противозаконни цигари на стойност близо 40 милиона евро. В една от тях, в северния град Алфаро, са открити 10 украински служащи, петима от които бежанци от войната, наети на работа без контракти и с ниско възнаграждение. Групата работи по през целия ден и живее във фабриката, като ѝ е неразрешено да я напуща.

„ Тази интервенция е една от десетките в целия Европейски Съюз, които съгласно районните полицейски служби и организациите за битка с измамите са довели до рекордни равнища на конфискация на противозаконни цигари “, оповестява в собствен разбор Reuters.

Информационната организация се допитва до дузина експерти в тази област, в това число чиновници на правоприлагащите органи, ръководители на тютюневи компании и анализатори от промишлеността. А те са безапелационни - незаконните групи, които обичайно се доставят с незаконни тютюневи произведения най-вече от страни отвън Европейски Съюз, все по-често построяват индустриални мощности в Западна Европа, с цел да бъдат по-близо до пазарите с по-високи цени.

Тенденцията се ускорява от прекъсването на пътуванията поради пандемията от COVID-19, която прекъсна доставките от страни отвън блока, изясняват от Европейската работа за битка с измамите (OLAF). Възможно е тя да се е ускорила в допълнение от войната в Украйна, която от години е индустриален център и директен маршрут за незаконен тютюн.

Освен че заплашва здравето на хората, подправянето е финансов бодил в очите на най-големите тютюневи компании в света в миг, когато те са изправени пред световен спад на тютюнопушенето, респективно на продажбите, който подтиква огромни вложения в различни артикули.

" Престъпните банди минаха от импорт на подправени артикули в Европа към основаване на противозаконни индустриални мощности в рамките на Европейски Съюз ", декларира Сирил Олив, районен началник на отдела за битка с противозаконната търговия на British American Tobacco.

BAT - един от международните колоси в тютюневия бранш, дружно с Imperial Brands, Japan Tobacco и Philip Morris International, оповестяват за увеличение на фалшификациите от предходната година насам във Франция, Нидерландия, Португалия, Словения, Дания и Чешката република. Това изказване среща съмнение от страна на разнообразни активистки групи, които считат, че фирмите преувеличават размера на противозаконния пазар като част от лобистките им старания против въвеждане на по-високи налози за бранша.

Но последните данни демонстрират, че конфискациите на незаконни цигари се усилват.

По данни на ОЛАФ през предходната година в Европейски Съюз са иззети рекордните 531 млн. подправени тютюневи произведения, което е с 43% повече спрямо към 370 млн. иззети цигари през 2020 година Около 60% от тях са от нелегално произвеждане в блока, а останалите са импортирани контрабандно.

От Европол разясняват пред Reuters, че предходната година евентуално ще сложи връх и във връзка с броя на противозаконните заводи за цигари, за които е обявено, че са затворени от националните полицейски сили, макар че данните за цялата година към момента не са налични.

Разследващи тютюна

В отговор на тази отрицателна наклонност тютюневата промишленост наема следователи, които да проучат противозаконните интервенции и да споделят информация с европейските управляващи, изясняват ръководители на Japan Tobacco, BAT и Imperial Brands.

Трите най-големи тютюневи компании отхвърлят да посочат точния размер на финансовите вреди от противозаконната търговия. Според Винсънт Бърн, началник на интервенциите на компанията за битка с противозаконната търговия, обаче Japan Tobacco е похарчила " стотици милиони долари " за събиране на информация за фалшификаторите, която по-късно предава на европейските органи като OLAF.

" Имаме специфична функционалност в границите на компанията, която се пробва да отбрани нашите активи, да отбрани нашите марки и да се бори с противозаконната търговия ", споделя Бърн, някогашен детектив, който е разследвал проведената престъпност в Ирландия.

BAT и Imperial Brands изясняват, че също имат разследващи интервенции.

По-малко от едно евро за произвеждане

Фалшификаторите нормално копират известни марки цигари, измежду които са Winston на Japan Tobacco, Marlboro на Philip Morris, Dunhill на British America и Nobel на Imperial Brands.

Производството на пакет от 20 цигари коства по-малко от едно евро, споделя Бърн, само че се търгува на цена, която е няколко пъти по-висока според от пазара.

Според Алекс Макдоналд, началник на отдела за групова сигурност в Imperial Brands, доставките от Китай и други елементи на Азия, които са били най-големите източници на подправени цигари, попадащи в Европейски Съюз, са намалели по време на пандемията от COVID-19, което е довело до увеличение на производството в самата Европа.

Нахлуването на Русия в Украйна може да е ускорило тази наклонност, декларира Ернесто Бианки, шеф на отдел " Приходи и интернационалните интервенции, следствия и тактика " на ОЛАФ, като прибавя, че организацията " проучва по какъв начин измамниците може да са трансформирали маршрутите си ".

Украйна е била център за произвеждане на противозаконен тютюн и маршрут за доставка на противозаконни и подправени цигари, създадени в Русия и Беларус - действия, които може да са били прекратени от войната, споделя още Макдоналд от Imperial Brands.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР