В началото на есента стои основният въпрос – ще има

...
В началото на есента стои основният въпрос – ще има
Коментари Харесай

Откъде България може да получи газ

В началото на есента стои главният въпрос – ще има ли България задоволително природен газ, с цел да задоволи потреблението освен на предприятията, само че и на семействата. Годишното ползване на газ в страната ни е 3,2 милиарда кубични метра, само че две трети от него са нужни точно през зимния интервал. Основните количества се използват от заводите и топлофикациите. Домакинствата у нас са едва газифицирани – едвам 120000 семейства употребяват газ.

„ По-голямата част от газа, който покрива потреблението у нас сега, идва от два танкера, закупени от Тотал, плюс добавките, които идват от гръцкия пазар. 26% от газа, който постъпва в Гърция, идва от Русия. Останалият е отвън опцията въобще да бъде съветски газ. Това е, което получаваме. Разбира се, и азерският газ, който е част от микса “, изясни за енергийният специалист Васко Начев.

По думите му всички други спекулации, че и в този момент употребяваме 100% или 90% съветски газ, са някакви опорки, които не кореспондират с действителностите.

„ Независимо от кое място е газът за гръцкия пазар, влизайки в гръцката газопреносна система, той е микс и става на процедура владеене на гръцки търговци. Оттам насетне всеки, който го купи, го купува от гръцки, или пакистански, или други търговци, само че той под никаква форма няма специфичен белег, по който да демонстрира, че газъте съветски “, разяснява Начев.

Договорът на България с „ Газпром “изтича в края на тази година. Преди седмици служебният министър на енергетиката Росен Христов разгласи, че държавното управление договаря с „ Газпром “ за доставка на всички количества, които имаме да получаваме по досегашния контракт.

„ Проблемът е, че имаме и спомагателни условия. Едното е този газ, който би трябвало да вземем, да го разсрочим през месеците при започване на 2023 година Другото, което обсъждаме, е схемата за заплащане - превеждане на сумата в доларова сметка, превалутиране в рубли и превод в сметка в рубли “, сподели Христов.

„ Дори да кажем, че ще полетим към Марс, ние съветски газ няма да получим “, безапелационен е енергийният специалист Васко Начев.

„ Спомняте си преди 10 дни, беше един петък, когато министърът на енергетиката сподели, че най-късно през днешния ден или в понеделник ще имаме отговор, оттогава минаха повече от 10 дни – ни отговор, ни новина, ни кост, както се споделя. И това беше предстоящо. Само доста огромна доза доверчивост би трябвало да прояви човек, който не познава първо газовия пазар и не познава отсрещната страна в лицето на „ Газпром “, с цел да чака, че това ще се случи с бих споделил глупави условия, като напримерпромяна на формулата, по която става ценообразуването “. По думите му, в случай че са желали руснаците да ни доставят газ, нямаше да ни го стопират.

Страната ни и все още има настоящо съглашение за доставка на азерски газ - за 1 милиарда куб. м. на година, или една трета от общото ползване. Още към 0,5 милиарда куб. м. са към този момент резервирани от разнообразни снабдители през газовата връзка с Гърция за импорт на различни количества. Останалите размери могат да се обезпечат или с спомагателни поръчки към Азербайджан, или посредством LNG, още веднъж през Гърция.

„ Аз считам, че газ ще се откри, въпросът е, че той ще бъде на много по-неизгодна цена от това, което ние можехме да получим с тези шест танкера, които отказахме. Тъй като те бяха на референтна цена по отношение на „ Хенри Хъб “, която е най-ликвидната борса в света. И тя не се въздейства от съветския газ. Разбира се, тя се въздейства от търсене и предложение, само че цената там е в пъти по-ниска “, безапелационен е специалистът.

Според него страната ни е изпуснала златен късмет да си подсигурява 30-процентна сигурност на потреблението. „ Като прибавим 30-те %, които ни обезпечава газът от Азербайджан, и 17-18% от газохранилището в Чирен, остават едни 20 %, които трябваше да се купуват от пазара от през днешния ден за на следващия ден, както се споделя. Но в този момент ние ще би трябвало да доставяме от през днешния ден за на следващия ден не 20%, а 40% “, пресмята специалистът.

По думите му би трябвало да си даваме сметка, че когато купуваме от през днешния ден за на следващия ден, никой няма да ни даде допустима цена.

Според него обаче цената би трябвало да остане на назад във времето. „ Ние приказваме за сигурност на доставките, защото бъдете уверени, че държанието на руснаците през зимния интервал ще бъде неузнаваемо. Те ще се опитат оптимално да изправят Европа до стената. И на този декор да чакаме, че някой ще благоволи за нас да бъдем изключение, би трябвало доста огромна доза доверчивост “, уточни Начев.

От октомври ще стартираме да получаваме цялото количество азерски газ на цената по контракта. „ Ние и в този момент получаваме цялото количество, само че две трети от него е пазарна цена минус 20 евро на мегаватчас. А от 1 октомври ще стартираме да го получаваме на цената по контракта, която е в пъти по-ниска от пазарната “, изясни специалистът. Относно спомагателни количества азерски газ, за които се загатваше и от предходното държавно управление, и от настоящето служебно, няма нищо действително, те са положителни планове.

Сигурното е един танкер – от тези седем, който беше доказан за октомври, и ще бъде разтоварен на терминала в Мармара в Турция.

Другите разновидности са да купуваме от виртуална входна точка газов хъб Балкан, в случай че има препоръчани количества. Или през гръцката виртуална точка, само че там и двете тържища работят на референтна цена, която е много по-висока, защото извънредно огромно въздействие оказват доставяните количества за Европа от „ Газпром “.

„ Руснаците въздействат на цената на газа и всичко, което се предлага на тържищата е понижените количества, които те подават. И, естествено, тогава цената се изстрелва нагоре. Борсата не разпознава какъв е газът, от кое място е, там само цената има значение “, посочи Васко Начев.

Според енергийния специалист Иван Хиновски България би могла да контракти с Италия част от квотите на газ за италианската страна, да влязат и у нас. Това може да го направи служебното държавно управление, тъй като не се изисква приемане на никакво законодателство.

Другите източници за импорт на природен газ са свързани с Турция, където има огромни остатъци на газ, само че за задачата България би трябвало да подпише контракт за междусистемна съгласуваност на газопреносните системи на двете страни, което е своего рода дипломатически политически документ. Според Хиновски Турция се подценява като източник на газ, а там има доста газ и съветски, и египетски.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР