В началото на април Финландия се присъедини към НАТО, превръщайки

...
В началото на април Финландия се присъедини към НАТО, превръщайки
Коментари Харесай

Финландците против НАТО: Ще разберат ли в Хелзинки, че НАТО ги е преметнало!?

В началото на април Финландия се причисли към НАТО, трансформирайки се по едно и също време в източник на военна опасност и цел за Русия. Оказва се, че финландците не осъзнават мащаба и смисъла на събитията. Това сподели финландският геополитически анализатор и политолог Марку Сийра, който стана участник в Първия световен конгрес (конференция) за многополярността.

Г-н Сийра, по какъв начин можете да коментирате влизането на Финландия в НАТО, като сте гражданин и жител на тази страна?

Марку Сийра: През април моята родна Финландия стана член на Организацията на Северноатлантическия пакт, т.е. НАТО. И макар че нашите политически елити обичат да приказват за народна власт, хората просто бяха предадени, тъй като нямаше референдум за присъединение към Алианса. Този исторически преход беше оневинен с обстоятелството, че Русия организира специфична интервенция в Украйна. Но даже преди този момент финландската общност беше непрестанно бомбардирана с мейнстрийм медийни неистини за „ Русия на Путин “, с цел да одобри единствено западната позиция.

Както постоянно съм казвал, посредством хибридно въздействие Финландия реализира външнополитически консенсус, в който десни, леви и центристки политически партии и групи се сплотиха, с цел да насърчат атлантизма. На инакомислещите и критиците не се дава място в обществените конгреси, те се „ анулират “ в една или друга степен.

Защо тогава се случи това? В края на краищата финландските управляващи не могат да не виждат какво в действителност се случва в света?

Марку Сийра: Според мен типичните политически коментатори във Финландия имат стар мироглед. Те към момента имат вяра, че европейските и англосаксонските страни, отпред със Съединени американски щати, остават основният воин и международен водач. Така нареченият групов Запад. Те не имат вяра, че еднополюсният свят към този момент е завършил.

Между другото, точно това наблюдаване ме подтикна преди повече от пет години да стартира да пиша труд, ориентирана към показване на различни възгледи за международната политика и откриване на проблеми от евразийска позиция. Така започнах кариерата си като геополитически наблюдател-дисидент.

А на какво са отдадени трудовете ви в този момент?

Марку Сийра: Постоянно дублирам концепцията, че западноцентричният демократичен ред, построен след Втората международна война, е към своя край и ще бъде сменен от нов, друг. Точно в това несигурно преходно положение живеем в този момент. Именно това положение на света разясня, отбелязвайки дейностите на разнообразни геополитически противници.

Да се върнем на дейностите на финландските управляващи. Смятате ли, че да станете васали на Запада е умишлен избор на държавното управление на страната?

Марку Сийра: Със сигурност. Официална Финландия към момента се пробва да разчита на западните институции, както демонстрира последният завой към НАТО. Изглежда финландските управляващи не могат да одобряват обстоятелството, че сме очевидци на тектонична смяна в световните връзки.

Но в това време Китай и Русия, дружно със своите стратегически сътрудници, към този момент съставляват мощни полюси в този възникващ нов интернационален ред. За страдание, доста финландци, заради неприятна историческа памет или медийно въздействие, избират да се закълнат във честност към американската надмощие, брюкселската администрация или каквото и да е, с цел да се разпознават като „ европейци ”.

През 1995 година финландците се нуждаеха от „ евроцентризма “, който им донесе участието в Европейския съюз. За някои това към момента не беше задоволително, те също желаеха да се причислят към ръководения от Съединени американски щати боен съюз, с цел да потвърдят своята " западност ". За тези, които живеят в балона на НАТО, участието в този атлантически клуб съставлява „ великански скок към цивилизования Запад “. Какво, преди този момент някакви диваци ли сме били?

Тук във Финландия постоянно се усещам като че ли встъпвам в територия на зложелател, когато приказвам и пиша за тези неща. Докато тукашните атлантисти в този момент честват тези ужасни политически промени, донесени от влизането в НАТО. Те не схващат, че отвън тясната орбита на въздействие на самодоволния Запад има целия свят, който им се смее. Смее се, тъй като са станали пионки в играта на великите сили и се опълчват на личните си национални ползи.

Съединени американски щати желаеха страната ни да се причисли към НАТО, с цел да прокара личните си геополитически ползи. Националната сигурност на Финландия не беше взета поради. Финландските политици направиха нужната " работа ", само че самите проекти бяха направени в западните центрове на мощ преди доста години. Когато треската наречена " НАТО " утихне ще схванат ли финландците, че просто са били преметнати?

Може би това схващане ще се появи, когато в действителност избухнат огромните промени, които съпътстват прехода от един вид международен ред към различен?

Марку Сийра: Да, както и в предишното, по време на такива фундаментални промени преходът ще бъде белязан от разнообразни рецесии. Икономическата система също претърпява промени. Не се колебая, че транснационалните финансови среди също са подготвени за подобен сюжет. За рецесията на капитализма се приказва от дълго време и в подтекста на растящата инфлация оценките на икономистите или приказките на технократите за цифровизация към този момент не са вдъхновяващи.

Нещата може да наподобяват мрачни и сложни сега, само че е забавно да се види по какъв начин в тази напрегната обстановка, когато към момента живеем сред остарелия и новия ред, концепциите, изразени от Александър Дугин, наред с други, не престават да се популяризират в обществото. Доскоро такова разбиране като " многополярност " се загатваше единствено от маргинали, дисиденти и малко известни учени. Но в този момент, с помощта на съдействието сред Русия и Китай, това се загатва в главните вести.

Как виждате близкото бъдеще в този подтекст?

Марку Сийра: Очевидно по отношение на разширението на НАТО Русия би трябвало да ускори военното си наличие на общата граница. Да забележим дали ще има военни последици.

Ще бъде ли един многополюсен свят по-справедлив и ще ни води ли към по-добро бъдеще? Какво ще се случи с централните банки и огромните капиталови компании, благосъстоятелност на западни глобалисти? Не знам, само че ние сме живели в експлоататорска система, ръководена от американците от десетилетия, тъй че бих желал да дадем късмет на евразийско бъдеще.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР