В началото на 1920 г. столичната общественост бива заинтригувана от

...
В началото на 1920 г. столичната общественост бива заинтригувана от
Коментари Харесай

Нагъл лекар-депутат прави луди пари по време на Първата световна война от далавери с газ

В началото на 1920 година столичната общност бива заинтригувана от извънредно забавна вест. Известният софийски ортодонт доктор Димитър Тошков е измамен под правосъдна отговорност по закона за наказване виновниците за националната злополука.

Обвинението е, че по време на Първата международна война, когато Тошков бил народен представител, съумял да натрупа милиони, възползвайки се от властта си. Обстоятелствата по делото са написани от прокурор Мавров със забележителен публицистичен и родолюбив възторг.

 В началото на септември 1915 година дребната ни и бедна страна влиза в Първата международна война, с цел да осъществя идеала си за национално обединяване. Великата задача изисква общите старания на всички българи, а това стопира естествения живот у нас и всички грижи биват ориентирани към фронта. 

С всеки минал ден животът нараства от ден на ден и повече. И на целия този декор на обществено-политическата сцена изскачат спекуланти, крадци и убийци, които не сортират средства, с цел да реализиран облага. Някои от тези средства били налични за всеки безсъвестен шарлатанин, а други – единствено за търгашите, близки до ръководещите.

Използването на властта от огромните и дребните държавни чиновници нервира елементарните хора, които са изпратили своите синове по бойните полета. В същото това време тилът пирува с насъбраните благосъстояния, а храбреците умират с вярата, че политиците мислят за тях.
Всеки минал ден създавал все по-голяма бездна сред фронта и тила, до момента в който най-сетне настава националната злополука.

Сред тези користолюбиви българи бил и доктор Димитър Петров Тошков, който до лятото на 2015 година бил ортодонт в столицата. Като подобен огромна част от пациентите му били от ръководещата власт. През 1914 година бива определен за депутат от XVII Общински народен съвет от квотата на Либералната партия, ръководеща страната в съдружно държавно управление с Народолибералната и Младолибералната партия. 

След като решил добре основаните от войната условия за струпване на капитали, депутатът записва комерсиална компания през лятото на 2015 година
Преди това обаче (още на 16 май 1915 г), той уговаря сдружение „ Нафта “ да му достави 100 вагона с газ по цена 25 лева./кг. Доставката е трябвало да бъде осъществена в границите на три месеца. През това време обаче сдружението доставя само шест вагона с цистерни, които Тошков изнася стремително за Турция.

След настъпването на общата готовност през септември същата година, той подава заявление до Министерски съвет да му бъде позволено да изнесе отвън страната 200 вагона с цистерни газ. Заради повишената нужда в страната и на фронта, Тошков получава отвод. Въпреки това той изнася цистерните с газ за Цариград. Някои от вагоните били отправени към Одрин. 
Така осъществя облага за над 1 млн. лв.. 

Отначало имал някои неприятности с турското държавно управление, което желало да ревизира пристигналия в Цариград газ. Тошков обаче употребявал връзките си като депутат и освобождава небрежно пристигналия там газ, след което го продава. 

Алчният лекар внася от Турция и някои изчезнали в страната ни продукти, продажбата от които му носи голямо положение. Той внася у нас солидно количество дървено масло, кафе, сапун и други от които осъществя големи облаги. 

На създаденото авансово разследване той признава, че е осъществил сходни покупко-продажби, само че отхвърля да има заслуга за настъпването на националната злополука. 
Той дефинира далаверите си като елементарна търговия, която не може да провокира неодобрение измежду народа и на фронта. 

В последна сметка той бива наказан на непоколебим тъмничен затвор и връщане на страната на непочтено извоюваните пари. 
По-късно обаче същият военнополеви прокурор Мавров заключава, че делото би трябвало да бъде прекъснато по необоснованост. 
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР