В морския град организацията е от украинската общност, но ще

...
В морския град организацията е от украинската общност, но ще
Коментари Харесай

Една година от нахлуването на Русия в Украйна - София, Бургас и други градове вдигат протести

В морския град организацията е от украинската общественост, само че ще се причислят и политически деятели

На 24 февруари се навършва една година от началото на съветската военна инвазия в Украйна. По този мотив в няколко български града се провеждат манифестации. Те са под надпис „ Не на руzкия гнет! България е с Украйна! “

Организация, като там има послание на три езика – български, британски и украински.  В София сбирката на следващия ден ще е пред президентството в 19 ч. Планира се и шествие до Орлов мост.

В Бургас също ще има протест. Той ще е на следващия ден от 17,30 ч. пред общината, заяви някогашният посланик Стефан Тафров, който е деятел на „ Демократична България “ (ДБ). Това бе доказано и от Димитър Найденов – бургаски народен представител от Демократична България в последния парламент. Той изясни, че организацията на митинга в морския град се прави от украинската общественост. „ Демократична България “ щели да ги поддържат.

Любопитно е дали на митинга ще се появят представители на съдружния парньор на Демократична България на идните избори. Това са Константин Бачийски и неговата партия „ Средна европейска класа “ (СЕК). Най-голямата мощ в обединението - „ Продължаваме промяната “, на процедура е предоставила на СЕК водещата роля в бургаския район.

От друга страна, Бачийски се отличи с няколко гласувания в предходните два Народното събрание, с които се опълчи на военната помощ за Украйна.

В Пловдив на следващия ден също се събират – в 18 ч. при църквата „ Св. Богородица “ в Стария град.

Сбор се свири и в Русе – в 17,30 ч. на пл. „ Александър Батенберг “, против Регионалния исторически музей.

По неразбираема причина митингът във Варна ще е ден по-късно – събота, 25 февруари, от 14 ч. пред Общината.

„ Очаквайте скоро информация за събитията в Стара Загора, Св. Влас и други градове. Шествията са мирни и всички участници ще съблюдават законите на Република България “, пишат още уредниците.

А ето и цялото им послание към жителите:

„ Приятели, време е още веднъж да излезем в поддръжка на свободна Украйна! Измина една година от началото на съветската инвазия. Една година гнет, стотици хиляди жертви, десетки хиляди отвлечени деца, милиони бежанци. Но и една година храброст, в която украинският народ води непоколебима борба за своята независимост и за бъдещето на Европа.

Същевременно пред България рисковете са големи . Нямаме работещ парламент и държавно управление, определено от народа. Президентът държи цялата власт, а служебните му министри надвишават неведнъж пълномощията си в опит да дефинират бъдещето на страната за десетилетия напред.

Според Конституцията на Република България президентът “олицетворява единството на нацията ”.
Вместо да прави това, Румен Радев избра да разделя хората, вместо да ги сплотява. Да подкопава вярата на българите в безапелационния им цивилизационен избор и европейската им принадлежност.
Българският президент избра да работи против ползите на България като пълновръстен член на европейското семейство.
Избра да разгласи за пацифизъм негласната поддръжка за агресора. И да назова войнолюбци тези, които поддържат нападнатата страна.
Само че с вдигнат пестник не можеш да подадеш ръка.
Не можеш да здрависаш никого.
Не можеш да “олицетворяваш единството на нацията ”.

Г-н президент,
Българските жители са тук, с цел да Ви кажат, че:
Мирът идва, щом агресорът си тръгне.
Мирът не е за сметка на жертвата.
Неутралитетът по отношение на истината се назовава неистина.

Ние, българските жители, в действителност не разбираме от военно дело. Затова задаваме обикновени въпроси – съветската войска ли води война на територията на Украйна, или украинската на територията на Русия? Руската войска не води война ли с оръжия? И не избива ли цивилното население на суверенна Украйна с… оръжия? Кога последно сте споменавал нещо за оръжията на нападателите? Докато Вие ги премълчавате, те ги употребяват.
Жертвата има ли право да се отбрани с оръжия? Или би трябвало да се надява на благоволението на насилника? Вие разбирате от военно дело – какъв е Вашият отговор?
Ние знаем отговора на целия цивилизован свят, само че не и на личния си президент.
Навремето група Остава изпя: “Не се пробвам да приказвам мъдро, аз не желая да съм президент ”. Не е нужно да говорите мъдро, господин Радев. Нужно е да говорите истината. Ако ли не – не оставайте.

За пръв път в най-новата ни история президентът фактически е напът да сплоти нацията – против себе си.

Говорейки от името на България по света, Румен Радев постепенно, само че методично ни отдалечава от фамилията на цивилизованите страни , подкрепящи Украйна, и ни изтласква назад в съветската орбита. Зад фасадата на пацифизма, мира и неутралността, Радев в действителност приканва света да изостави Украйна. Президентът Радев желае да разоръжи жертвата, само че не и агресора. Нарича Русия братска страна, само че брат ли е оня, който колонизира , който сее гибел, апетит, мраз, мрак, с цел да откри надзор? Брат ли е оня, който лакомо наднича и към нас?
Русия не е брат на Украйна, нито на България . За индиферентност няма място. Единственият вероятен и дълготраен мир е мирът, при който Русия напуща цялата заграбена от Украйна територия, в това число Крим.

На 24-ти февруари излизаме по улиците на България, с цел да изразим съпричастност с украинския народ в битката му за независимост. За да покажем, че България е с Украйна. България е Европа. България не е Румен Радев. Не на съветския гнет! “

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР