В момента цените на горивата в България се котират на

...
В момента цените на горивата в България се котират на
Коментари Харесай

Експерт за горива: Интересно е защо от май нашата рафинерия обработва само руски петрол?

В момента цените на горивата в България се котират на стойности към 10-11% по-ниски от междинните за Европейски Съюз - наклонност, която се следи през последните две години, преди налози, което значи суровината преди преправка на суровия петрол и налагане на марж. Това означа, че ние имаме по-ниски цени на горивата от други страни, само че тази наклонност може да се задълбочи и да забележим доста по-ниски цени. Това сподели в студиото на “Денят стартира " специалистът по горивата Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

“В момента нашата рафинерия обработва 100% съветски нефт, който на интернационалните пазари, когато покупката не е обвързана с дълготраен контракт, се търгува на цени с 30% надолу ", добави той.

За него не е ясно за какво ценообразуването на покупката на недопечен петрол за рафинерията продължава да се случва на правилото “средиземноморска борса+доставка ", което действително не се случва.

“Има вътрешнотърговски продан сред компанията майка “Лукойл " и дъщерната компания “Литаско ", които действително купуват и продават недопечен петрол и готовите горива за българския пазар. Този вътрешнотърговски продан може да се случва на доста по-ниски цени ", означи специалистът.

Интересното за Владимиров е, че от месец май насам нашата рафинерия преработва само съветски нефт - преди този момент половината от количествата са идвали от други източници. А трябваше да се случи тъкмо противоположното, акцентира той.

“В момента би трябвало да се съобщи доста ясно, че България е дала, подарила дерогация на съветската компания “Лукойл " да продължава да доставя съветски петрол за България и да преработва горива за българския пазар.

България е единствената страна с изход на море в Европейски Съюз, която е получила такава дерогация. И макар тази дерогация, ние получаваме пазарни условия, доста по-лоши от тези, които могат да бъдат реализирани, в случай че страната си свърши работата и натисне съветската компания да се преценява с пазарните трендове ", безапелационен беше Мартин Владимиров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР