В момента стагфлацията не е основният сценарий за ЕЦБ, заяви

...
В момента стагфлацията не е основният сценарий за ЕЦБ, заяви
Коментари Харесай

Шефката на ЕЦБ: Увеличението на заплатите в момента не води до повишение на цените

В момента стагфлацията не е главният сюжет за ЕЦБ, съобщи Кристин Лагард

Стагфлацията не е най-вероятното икономическо следствие за еврозоната, макар че войната в Украйна забавя растежа и форсира инфлацията, заяви ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард, представена от.

В изявление за словенския вестник Delo, оповестено в събота, тя означи, че икономическата стагфлация (слаб или нулев стопански напредък при засилваща се инфлация) не е базовия сюжет за ЕЦБ сега.

Тя обаче призна, че "необичайната степен на неустановеност може да значи комбинирано закъснение на икономическия растежа на фона на висока инфлация ", само че добави, че растежът не се е забавил доста и че нарастването на заплатите сега не води до повишение на цените (до в допълнение повишаване на инфлацията).

"Докато извънредно огромната неустановеност може да докара до закъснение на икономическия напредък, съпроводено от висока инфлация, сегашната обстановка не може да се съпостави с тази от 70-те години на предишния век ", означи още тя.

Говорейки за вероятните последствия от по-високи лихвени проценти на ЕЦБ, Лагард увери, че еврозоната е "със сигурност по-стабилна през днешния ден, в сравнение с преди 10 години ".

Шефът на ЕЦБ уточни банковия контрол и напредъка към банков съюз като фактори на мощ и напомни общия фискален отговор и солидарността, показани от страните от еврозоната по време на коронавирунсата пандемия.

Европейските централни банкери са изправени пред спорни сили, защото нашествието на Русия в Украйна води до повишение на цените, като в същото време подкопава доверието измежду бизнеса и семействата. Членовете на ЕЦБ към момента са решени да продължат с нормализирането на паричната политика, като мнозина настояват, че има опция за първо нарастване на лихвите през юли.

В петък президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел сподели, че политиците не би трябвало да чакат прекомерно дълго, с цел да подхващат сходна стъпка, до момента в който френският член на Управителния съвет на ЕЦБ и шефа на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало сподели, че лихвите по депозитите, които сега са на равнище от - 0,5%, могат да станат позитивни тази година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР