В момента се търси компромис между позицията на концесионера на

...
В момента се търси компромис между позицията на концесионера на
Коментари Харесай

Бащите на "патриотите" са умирали за Пирин, а те искат да го раздават, обяви Боян Петров

В момента се търси компромис сред позицията на концесионера на ски зоната в Банско и общините Банско и Разлог и природозащитниците, които желаят да опазят Пирин. Това сподели в утринния блок на БиТиВи алпинистът Боян Петров. Според него би трябвало да се откри компромис, който да реши въпроса, защото двете страни по проблема сега не отстъпват от позициите си.

Припомни, че ЮНЕСКО, под чиято отбрана е естествен парк " Пирин " към този момент разгласи повишена паника поради желанието да се усили площта, на която се разполага ски зоната.

Някои споделят: Е, какво толкоз да вземеш още 2.5% от Пирин? Това е все едно да ти откъснат дребното пръстче и след това да ти кажат да дадеш и другото. Ти отново си човек, отново функционираш, само че си неработоспособен, илюстрира обстановката Петров. Същото става и със предпазените територии, които осакатяваме непрестанно, уточни той.

Това са и проблемите, които най-вече го натоварват сред експедициите до осемхилядници, описа той. Обяви и че не е обикновено да се желае 10 пъти нарастване на ски зоната против едвам 30% покачване на концесионната такса. Зад отбрана на ползите на " един концесионер " той съзира " по този начин наречените патриоти " в държавното управление. Сигурно техните татковци са умирали за Пирин, а те в този момент го раздават на един-единствен концесионер, възмущава се алпинистът. " Има открит за нас лобизъм за разпределяне на общи наши територии. Срещу това протестираме ", изясни позицията на природозащитниците по проблема.

Той оцени позитивно позицията на премиера Бойко Борисов на съвещанието на държавното управление през вчерашния ден, който предложи въпросът със ски зоната да не се разисква в отсъствието на екоминистъра и при неактуализиран проект за ръководство на Пирин.

Зимният туризъм е единствено 3 месеца, през останалото време Банско откри пътя да запълва празнините, подсети Петров. Тоест, тези 3 месеца не би трябвало да се считат за единствените вероятни за доходи за бизнеса, добави той.

Боян Петров заяви още, че преди 20 дни са махнати металните част от крайници му след случая в Кресненското дефиле през август 2016 година и в средата на месеца стартира да тренира интензивно. След три месеца отпътува за региона на Еверест като първо възнамерява да изкачи Шиша Пангма.

Призна, че малко се опасява от офанзивата на най-високия осемхилядник, тъй като той е друга категория осемхилядник и също така ще се конкурира с към 300 души за достъп до върха. На място ще реши дали да не смени маршрута, в случай че напорът е прекомерно огромен, което му пречи да бъде бърз. Засега проектът му е да подходи откъм Тибет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (128)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР