В момента се обсъждат конкретните правомощия на органите на съдебната

...
В момента се обсъждат конкретните правомощия на органите на съдебната
Коментари Харесай

Новият Закон за съдебната власт ще е готов през март

В момента се разискват съответните пълномощия на органите на правосъдната власт – Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет, както и на функционалностите на Общото заседание на двата съвета по отношение на измененията на Конституцията.

 

Разискванията по измененията в Закона за правосъдната власт стартираха при започване на тази седмица, като се обрисува законопроектът да бъде направен до началото на месец март тази година, оповестиха от ведомството.

В работната група вземат участие висши магистрати, членове на Висш съдебен съвет, представители на Висшия адвокатски съвет, на браншовите и неправителствените организации, на Националния институт по правораздаване и специалисти от Министерството на правораздаването. 

 

Пред завършване е планът за законодателни промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс по отношение на осъществяване на рекомендациите от отчета за България от Петия оценителен кръг на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпиране на пари към съдебна експертиза. Сред предлаганите от специалистите промени са извеждане на обособена глава за тероризма в Наказателния кодекс (НК), въвеждане на разбиране за криптоактиви в наказателния закон, както и методите на изземването им в Наказателно-процесуален кодекс. 

Работната група се управлява от заместник-министър Емил Дечев.

 

Нормативни промени в наказателното законодателство, по отношение на битката с измамите, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз са във фокуса на друга работна група от необятен кръг специалисти под управлението на Дечев. Целта е да се отстранят установените от Европейската прокуратура несъответствията с Директива 2017/1371.

Днес заседаваха и специалистите, чиято задача е да изготвят законодателни оферти, отнасящи се до битка с подкупите в интернационалните търговски покупко-продажби към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР