В момента няма увеличение на кибератаките срещу нашите държавни институции,

...
В момента няма увеличение на кибератаките срещу нашите държавни институции,
Коментари Харесай

Готвят ли ни атака руски хакери? Министърът с превантивен удар

В момента няма нарастване на хакерските атаки против нашите държавни институции, само че се следи интензивност, която нормално предшества такива хаквания.

Заради това са блокирани 45 000 злонамерени айпи адреса през последната седмица, съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в предаването „ Лице в лице “ по бТВ.

Извършено е сканиране на мрежите и сървърите на държавните институции, което е посочило какви са техните уязвимости. На база тази инспекция са изпратени писма до съответните ведомства, които да създадат съответните разбори и да трансформират някои настройки, с цел да се усили киберсигурността им, изясни Божанов.

Междувременно се работи и със обществените мрежи, с цел да се ограничи опцията за хибридни офанзиви, като се задължат платформите да разкриват на потребителите кои са създателите на такива изявления и кой заплаща за тях.

Пример за хибридна офанзива през последните седмици е предизвикването на суматоха и опашки пред бензиностанциите. Седмица преди този момент да се случи е имало опит за сходна офанзива, само че той е бил несполучлив, защото никой по-уважаван източник не е повторил погрешните изказвания, означи Божанов.

Зад тази офанзива стоят едни и същи представители, свързани с съветски компании, които приказват за липса на горива. Седмица по-късно тезата е подхваната от младежката организация на ГЕРБ, които посредством платени изявления желаят информацията да стигне до повече хора, сподели още министърът.

В момента тече и инспекция дали зад нервността с опашките за олио не стои друга такава хибридна офанзива, заяви Божанов.

Основни електронни услуги за жителите

Догодина ще бъде реалност първите услуги за жители от електронното ръководство на страната. Те ще бъдат налични през мобилно приложение, което ще играе ролята на електронна идентификация, заяви министър Божанов.

Регистрацията и идентификацията ще стават в няколко лесни стъпки, като удостоверяването на нашата еднаквост ще става посредством селфи и фотография на персоналната ни карта. За достъп до „ по-чувствителна информация “ като здравното ни досие, ще би трябвало еднократно да посетим някои институция за активация, изясни Божанов.

Паралелно със основаването на приложението в него ще се интегрират съществуващите държавни бази с данни. Приложението единствено ще попълня нашите персонални данни като ЕГН при подаване на документи. Потребителите ще бъдат уведомявани с есемес или различен тип известия за всички здравни операции, които се вписват в тяхното здравно досие, а подписването на документи ще става посредством сканиране на QR код, изясни още Божанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР