В момента на цялата територия на Украйна е в сила

...
В момента на цялата територия на Украйна е в сила
Коментари Харесай

Украйна обяви извънредна ситуация в енергетиката след 9-ата масирана ракетна атака

В момента на цялата територия на Украйна е в действие режим на спешно прекъсване на тока, съобщи Дарик. Като се има поради, че това е към този момент 9-а вълна от ракетни удари по енергийни обекти, възобновяване на зареждането може да отнеме повече време от преди, оповестяват от " Укренерго ".

Приоритет ще бъдат обектите на сериозната инфраструктура: лечебни заведения, водоснабдителни уреди, топлофикационни уреди и пречиствателни станции.

Извънредното състояние е в действие единствено за участниците на пазара на електрическа сила, прецизират от сдружението.

Компанията заяви, че най-вече вреди са нанесени върху северните, южните и централните региони.

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко изясни, че ракетите са развалили 9 уреди за произвеждане на сила и разпределителни мрежи. Поради тези повреди няма техническа опция да се обезпечат електрическа енергия на повече от половината консуматори в страната.

Украйна заяви, че съветските сили са изстреляли десетки ракети към столицата в един от най-големите удари на Москва против Киев след месеци на въздушни офанзиви против основна инфраструктура.

" Киев устоя на една от най-големите ракетни офанзиви от началото на пълномащабната инвазия. Около 40 ракети бяха регистрирани във въздушното пространство на столицата ", обявиха районните управляващи в изказване в обществените мрежи.

" 37 от тях бяха унищожени от силите за противовъздушна защита! ", прибавиха те.

Журналисти на Агенция Франс Прес в Киев оповестиха за мощни детонации, а кметът на града съобщи, че метрото е спряло да работи, с цел да може жителите да се подслонят, защото водоснабдяването е нарушено.

Ударите убиха двама души и раниха няколко други - в това число деца - в южния град Кривой Рог, родния град на президента Володимир Зеленски.

Нападението е единствено последната от няколкото талази от удари, които започнаха през октомври след поредност от смущаващи за Русия провали на бойното поле в Украйна.

Регионалните управляващи в Кривой Рог оповестиха, че ракетите са блъснали жилищна постройка.

Олександър Старух, началник на фронтовата Запорожка област, в която се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа, съобщи, че повече от дузина съветски ракети са били ориентирани към територия под украински надзор.

Нов съветски обстрел в южния град Херсон, неотдавна отвоюван от Украйна, умъртви един човек и рани още трима. Херсон е подложен на непрекъснат съветски обстрел, откогато силите на Москва се отдръпнаха през ноември, а в четвъртък в града беше прекратено електрозахранването.

Координаторът на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси за Украйна Денис Браун съобщи, че жена, работеща като фелдшер за украинския Червен кръст, е била убита при ударите в Херсон в четвъртък.

" Това надълбоко трагично събитие е още едно увещание за ужасяващите последствия от тази война за цивилното население и за изключителните опасности, които поемат филантропичните служащи на първа линия ", сподели тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР