В момента Канада е най-модерната дестинация за миграция от страна

...
В момента Канада е най-модерната дестинация за миграция от страна
Коментари Харесай

Канада е най-предпочитаната страна за миграция от българите

В момента Канада е най-модерната дестинация за миграция от страна на българите. Към северноамериканската страна изтичат най-вече българи като % от мигриращите. Това съобщи пред Би Ти Ви ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев.

По думите му Канада разполага с голяма незаселена територия и има доста добра политика по отношение на мигрантите. Социалната ѝ политика също била на високо равнище и това привличало българите.

Тази година канадските визи за български жители ще отпаднат. Това ще се случи на два стадия, като от 1 май без визи към този момент пътуват хората, които имат виза на Съединени американски щати или през последните 10 година са посещавали Канада с годна виза. От тях обаче ще се изисква да си обезпечат електронно позволение за влизане. От 1 декември 2017 година отпадат рестриктивните мерки за всички останали българи.

Харалампиев пресметна, че отвън рамките на България за непрекъснато или за към 5-6 месеца в годината живеят към 9 млн. българи. Най-голяма е групата в Съединени американски щати, където по публични данни живеят към 300 хиляди души, само че съгласно него те са доста повече. Най-компактната общественост е в региона на Чикаго – там импровизирано живеят 200 хиляди българи. Големи български общности има и в Лос Анджелис и Ню Йорк.

В рамките на Европейския съюз живеят общо към 1 млн. българи. Най-много са те в Германия – 220 хиляди по публични данни. Харалампиев посочи, че действително са 370 хиляди души. Във Англия пък публично живеят към 170 хиляди българи, а действително – към 300 хиляди души. В Испания също има плътно българско население, което се пресмята на към 200 хиляди души.

Украйна е измежду историческите области, обитаеми с българи. Има доста българи от разбъркан брак и част от тях не се самоопределят като българи. Голяма група има в Бесарабския район.

" Доста мигранти се завърнаха в България през последните години поради рецесията в някои страни от Европа, само че и доста нови отпътуваха, с цел да учат в чужбина. В момента има над 30 хиляди български студенти в страните от Европейския съюз ", посочи Харалампиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР