В момента е сключен и се изпълнява договор за цялостното

...
В момента е сключен и се изпълнява договор за цялостното
Коментари Харесай

БДЖ ще разполага с 30 спални вагона след планов ремонт

В момента е подписан и се извършва контракт за цялостното претапициране на пътнически вагони в употреба за възстановяване комфорта на пасажерите. В ход е процедура за планов ремонт на вагоните, като след осъществяване на ремонта „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД ще разполага с 30 броя годни за употреба спални вагони, съобщи кореспондент на БГНЕС, базирайки се на Министерството на превоза и известията (МТС).


Към момента се извършва контракт за планов ремонт на пътническите вагони за междурелсие 760 мм (теснопътни), който планува да се пуснат с употреба 2 вагона за транспорт на колела, както и един вагон за транспорт на лица с понижена пъргавина.

В ход е и процедура за избор на реализатор на планов фабричен ремонт на четири вагон-бистра, които след ремонта ще бъдат включени в сформира на бързи влакове до Бургас и Варна.

С решение на Европейската комисия на 8 май т.г. беше утвърдено отпущането на държавна помощ по инвестицията „ Бордово съоръжение за Европейската система за ръководство на влаковете “ от НПВУ за закупуване и инсталиране на 108 електрически локомотива и мотрисни влака, като интензитетът на безвъзмездното финансиране е 50% от общите възможни разноски.

В процедурата могат да вземат участие всички търговци, които имат лиценз за осъществяване на железопътен транспорт на пасажери и/или товари по железопътната мрежа, публикуван в държава-членка на Европейски Съюз, и обединен документ за сигурност с регион на деяние България, удостоверяващ, че железопътното дружество е въвело система за ръководство на сигурността и има потенциал да извършва отговорностите си. Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ е наложителен сътрудник по процедурата, която ще докара до социална поръчка за доставка и монтаж на оборудването.

В Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ е назначена работна група, която да изготви документите за публичната поръчка с предмет „ Доставка, монтаж, стартиране в употреба, изпитване, приемане на разрешителни и образование на личен състав на не по-малко от 108 комплекта ETCS бордово съоръжение на пътническите и товарните превозвачи, разрастващи активност на територията на България “, със период за осъществяване 30 юли т.г. Обявяването и провеждането на тръжната процедура се чака да завърши до края на 2023 година

БГНЕС напомня, че МТС е краен адресат по инвестиция „ Железопътен преносим състав “ от НПВУ на България. Във връзка с осъществяването на инвестицията, на 25 април 2023 година бяха оповестени четири процедури за възлагане на публични поръчки за доставка на нов преносим състав – 35 едноетажни и 7 двуетажни електрически мотрисни влака, 20 едноетажни мотрисни влака вид „ push – pull “ за 200 км/ и 18 електрически маневрени локомотива. В прогнозните стойности на публичните поръчки са включени с изключение на доставката, и 15-годишна цялостна поддръжка, която да подсигурява високо качество, безаварийност и непрекъснатост на пътническата услуга, както и образование на личен състав. Инвестицията се финансира с европейски средства по НПВУ и с бюджетни средства.

До момента в България не са подготвяни публични поръчки за преносим състав от сходен мащаб.

На 25 май 2023 година три от процедурите са спрени от Комисията за защита на конкуренцията, заради постъпили тъжби против решенията за разкриване на процедурите.

Според служебния министър на превоза и известията Христо Алексиев положението на БДЖ не е положително, заради аргументи, насъбрани доста обратно във времето, неправилна политика във връзка с модернизирането, ремонта и поддръжката на преносимия състав, както и неналичието на действителна политика за възстановяване на цялостната услуга на БДЖ. Обществените поръчки бяха оповестени под управлението на Алексиев, като самият той увери, че е направено всичко допустимо процесът да се случи по съответен метод, както и че се е работило в посока да се подсигурява, че откакто преносимият състав бъде подложен, ще бъде поддържан.

От МТС твърдят, че ще създадат всичко допустимо, съгласно законовите условия, периоди и процедури, до края на 2023 година да бъдат подписани контракти за доставка на преносимия състав. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР