В момента българската държава няма свой представител в съвета на

...
В момента българската държава няма свой представител в съвета на
Коментари Харесай

Държавата няма представител в управлението на Български морски флот

В момента българската страна няма собствен представител в съвета на шефовете на "Български морски флот " АД. Това сподели Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията в отговор на въпрос от народния представител Румен Гечев по отношение на държавното присъединяване в "Български морски флот ". В интервала сред 2008 и 2016 година обаче е имало човек на българската страна. Това е по този начин, защото в устава няма сложено категорично условието за присъединяване на страната в ръководството. Министър Желязков означи, че на идващото общо заседание на акционерите ще предложи в борда на шефовете да влезе представител на страната.

"Български морски флот " ЕАД бе приватизиран по тактика на Министерския съвет от 2004 година. През август 2008 година бе подписан контракта за продажба с "Кей Джи маритайм шипинг " на "Адванс пропъртис ", сплотяващо огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви, което купи 70% от сдружението. Държавата резервира дял от 30%, което е по-малко от блокиращата квота. Цената беше 440.1 млн. лв..

Според министър Желязков страната печели от положителната активност на БМФ и увеличението на счетоводната стойност на една акция на сдружението. И в случай че се вземе решение за продажба на този собствен пакет акции сега, тя ще завоюва от този растеж.

За миналите години след приватизацията страната не е получила нито стотинка дял от "Български морски флот ", сподели министър Желязков. Винаги, когато сдружението е завършвало на облага, е предлагано систематизиране на облагата, само че не е одобрявано, защото решението за това се взема с болшинство, а делът на страната е единствено 30 %.

А и според тактиката, в контракта за приватизация не е заложено задължението за погашение на дял.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР