В момента 13 000 нуждаещи се в България получават грижа

...
В момента 13 000 нуждаещи се в България получават грижа
Коментари Харесай

13 000 получават патронажна грижа у дома

В момента 13 000 нуждаещи се в България получават грижа по домовете си, заяви заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

Тя насочи зов към кметовете на 106 общини, които не са кандидатствали по програмата “Патронажна грижа “, да го създадат. Схемата се отваря наново до 10 дни с бюджет 20 млн. лв..

Общините които извършват плана, също ще получат в допълнение финансиране, с цел да разширят броя на хората, за които се поставя грижа, в това число и с сложени под карантина.

Русинова акцентира, че схемата има потенциал да обезпечи грижа за самотните възрастни, хората с увреждания и хората, сложени под карантина в изискванията на изключително състояние.

Трапезарии, които работят по програмата "Социален патронаж ", ще обезпечават разнасяне храна по домовете на хората.

Част от питателните пакети от европейската стратегия за най-нуждаещите също се пренасочват: "В момента се прави систематизиране, част от тези храни да бъдат също раздадени на самотно живеещи възрастни хора. Правим старания да не стопираме и доставката на храна в топлия обяд. "

Осигурени са защитни маски и материали за хората, които обслужват възрастните хора.

Това са болногледачи, медицински и обществени служащи.

Вече е възможно да се вършат и разноски за разчистване и стерилизация на домовете на ползвателите на “Патронажна грижа “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР