В момент, когато световните настроения започнаха да се влошават от

...
В момент, когато световните настроения започнаха да се влошават от
Коментари Харесай

Израелците преобладаващо са уверени в справедливостта на войната в Газа, дори когато световните настроения се влошават

В миг, когато международните настроения започнаха да се утежняват от опустошителната атака на Израел в Газа, голямото болшинство от израелците са уверени в справедливостта на войната

ByAMY TEIBEL Associated Press, 6 ноември 2023 година, 14:27

ЕРУСАЛИМ -- Във време, когато международните настроения започнаха да се утежняват от опустошителната атака на Израел в Газа, голямото болшинство от израелците от целия политически набор са уверени в справедливостта на войната.

Все още подложени на ракетни и ракетни офанзиви на няколко фронта, те имат дребна приемливост към всеки, който се опълчва на тежките жертви, които спорът нанесе от другата страна. Те се сплотиха, с цел да смажат Хамас, който наруши границите на страната от линията Газа, убивайки повече от 1400 души и вземайки над 240 заложници при протест на 7 октомври, който провокира войната.

Улавяйки преобладаващите настроения в Израел, някогашният министър-председател Ехуд Барак сподели, че други страни биха реагирали по същия метод на сходна трансгранична офанзива с всеобщи жертви.

„ Съединените щати биха създали каквото е належащо “, сподели неотдавна Барак пред списание Foreign Policy. „ Те няма да задават въпроси по отношение на пропорционалността или нещо друго. “

Израел извърши седмици на безмилостни въздушни удари и стартира наземна интервенция в това, което споделя, че е задача да унищожи Хамас. Повече от 10 000 палестинци са били убити в боевете, съгласно Министерството на здравеопазването в ръководената от Хамас Газа.

Цели квартали са изравнени с земята, повече от половината от 2,3 милиона души в анклава са напуснали домовете си, а храната, водата, горивото и медицинските консумативи са намалели рисково израелска блокада.

Разбира се, палестинските жители на Израел като цяло съчувстват на тежкото състояние на народа на Газа, до момента в който родственици на някои заложници показаха угриженост какво значи бомбардировката за техните близки.

Но от 7 октомври ожесточената поляризация, обхванала Израел по отношение на предлагането на премиера Бенямин Нетаняху за намаляване на съдилищата в страната, значително беше сменена с изблик на национални единение. Около 360 000 израелски резервисти бяха призовани за война, която се радва на необятна поддръжка, макар опасенията, че ще наложи огромни военни жертви. Приблизително 250 000 души са били разселени от насилието.

Израелците окачват синьо-бялото национално знаме на домовете и колите, идват на тълпи, с цел да поддържат фамилиите на заложниците, и раздават храна на пътните възли на бойците, към предната част.

Телевизионните станции излъчват под лозунгите „ Израел във война “ и „ Заедно ще победим “. Месец след офанзивата отразяването се концентрира мощно върху истории за тъга и подвиг, като малко се загатва обстановката в Газа.

Подкрепа за военните старания се изсипва от вътрешния фронт, до момента в който държавното управление, уловено на крайници от офанзивата и разсеяно от вътрешни битки, се бори да посрещне големи нови потребности. От дарения на кръв до хранителни банки, доброволци се намесиха. Една организация, HaShomer HaChadash, оказва помощ за построяването на бомбоубежища, наблюдаване на аграрни земи в граничните региони и поддържане на фермите, когато служащите им са били извикани.

Израелците са извънредно ядосани от възходящите пропалестински митинги по целия свят — в това число в личната им палестинска общественост — и това, което те виждат като демонизиране на Израел поради растящите палестински жертви. Глобалният скок на антисемитските офанзиви единствено задълбочи техния ангажимент към еврейската татковина.

„ Нека се слагат на нашето място, с непрестанен ракетен обстрел по цивилни от години ”, сподели Йоси Шнайдер. Четирима негови родственици, в това число две дребни деца, са заложници в Газа. Други двама бяха убити при офанзивата на Хамас.

„ Те стрелят по Израел от години, правят офанзиви от години, а в хартата (на Хамас) се споделя, че задачата му е да унищожи Израел и евреите образувание. Коя страна би се примирила с това? Каня всеки, който е срещу (войната), да пристигна тук за една седмица. Тогава дано поговорим. ”

Докато Израел в началото беше посрещнат с интернационално състрадание в първите дни след нападението, филантропичната рецесия в Газа провокира апели за отмора в боевете, в това число от най-верния покровител на Израел, президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Боливия прекъсна дипломатическите връзки, а Йордания, Турция, Чили и Колумбия отзоваха посланиците си.

Продължаващото принуждение пренасочи вниманието на света към палестинската битка против повече от половин век на израелската военна окупация и нейната задушаваща хватка върху 5,5 милиона палестинци, живеещи в Източен Йерусалим, Западния бряг и Газа. Последните съществени мирни старания се провалиха преди повече от десетилетие и държавното управление на Нетаняху изрично се опълчва на палестинската държавност.

В същото време борбите разрушиха илюзията, поддържана от мнозина в Израел, че палестинците могат да бъдат отстранени, тъй като други страни в района - Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и евентуално Саудитска Арабия - са били подготвени да възстановяват връзките си, преди спорът да бъде позволен.

И въпреки всичко израелците - даже тези, които се опълчват на окупацията - като цяло отхвърлят всякаква контекстуализация на офанзивата на Хамас, защото техните военни се стремят да унищожат ислямската въоръжена група.

Месец след войната Израел се готви за дълго. Бившият министър на защитата Бени Ганц, в този момент част от специфичен боен кабинет, предвижда, че боевете може да продължат година или повече.

Докато военните се придвижват по-дълбоко в град Газа, епицентърът на командването на Хамас, се чака жертвите и от двете страни да набъбнат, защото борбата се реалокира в гъст градски пейзаж, с лабиринт от подземни тунели, заредени с бойци и муниции.

Досега минимум 30 израелски бойци са били убити от началото на наземната интервенция. Израел исторически е имал ниска приемливост към жертвите. Усложняващите неща са обстановката със заложниците и заплахата боевете да се трансфорат в унищожителен многофронтов спор. Вече има конфликти с екстремисти в Ливан, Западния бряг, Сирия и Йемен.

„ Големият въпрос е дали израелското общество се е закалило по въпроса за жертви? " Амос Харел, боен сътрудник на всекидневника Haaretz, сподели за армейското радио. „ След удара, който поехме на 7 октомври, може да са склонни. Но откакто новините стартират да се процеждат и ние разберем, че това е настъпление с кръвопролития и от двете страни, няма да е елементарно за преглъщане. “

___

Пълно отразяване на AP на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Важни истории < /h2>

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Network Политика за поверителностВашата Права за дискретност на страната на Съединени американски щати Политика за онлайн дискретност на децата Реклами въз основа на ползи Относно Nielsen MeasurementУсловия за потребление Не продавайте и не споделяйте персоналната ми информация Свържете се с нас © 2023ABC Newswindow['__abcnews__']={ " app ":{ " uid ": " abcnews ", " mode ": " повсеместен ", " apiEnv ": " prod ", " envName ": " prod ", " cdnPath ": " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/f0313e274443-release-10-31-2023.25/client ", " webpack ":{}, " nochunks ":false, " allowMocks ":true, " mockDataPort ":1981, " inclPgCSS ":true, " assets ":{ " scripts ":[ " //assets-cdn.abcnews.com /abcnews/f0313e274443-release-10-31-2023.25/client/abcnews.js ", " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/f0313e274443-release-10-31-2023.25/client/prism-story.js " ], " stylesheets ":[ " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/f0313e274443-release-10-31-2023.25/client/css/fusion.css ",null, " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/f0313e274443-release-10-31-2023.25/client/css/prism-story.css " ]}, " device ": " desktop ", " edition ":{ " key ": " ", " translations ":{}}, " flags ":{ " banner ":true, " nav ":true, " footer ":true, " anltcs ":true, " localAPI ":false, " enableDistroAPI ":false}, " tms ":{ " д
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР