В момент, когато се засилват гласовете, критикуващи американския подход към

...
В момент, когато се засилват гласовете, критикуващи американския подход към
Коментари Харесай

Проф. Едуард Джоузеф: САЩ се отнасят твърде снизходително към Вучич

В миг, когато се ускоряват гласовете, критикуващи американския метод към Косово, Сърбия се пробва да прокара своя дневен ред във връзка с Косово посредством американския Конгрес.

Сърбия до момента не е поела отговорност за терористичното нахлуване в Банска, макар настояването на Косово, а наказване за президента Александър Вучич нямаше, макар всички съмнения за кражба на гласове на изборите на 17 декември.

Американският професор Едуард Джоузеф дефинира като неточност отношението на администрацията на Байдън към сръбския президент, което съгласно него е по-снизходително, в сравнение с би трябвало да бъде.

" Така че имаме дисбаланс на Балканите, където Съединени американски щати третират съседите на Сърбия с доста по-строг и висок стандарт. Трябва да подчертая, че през миналата година имахме две насилствени борби в Косово. Имахме евентуални проблеми в Черна гора, която е съдружник на НАТО. И в този момент в държавното управление има проруски детайли. Съединени американски щати всъщност проектират боязън от Белград, който президентът Вучич вярно интерпретира и употребява. Всичко това естествено е от изгода за неговия съдружник, който е Русия. " - сподели Джоузеф в изявление, обещано за " PBC News Weekend ".

Според американския професор Сърбия и Русия не престават да са на едно мнение.

" В Белград се води проруска политика, която виждаме намерено. И по този начин, имаме парадокса на Съединените щати, които не престават да обслужват президента Вучич. И имаме парадокса, когато президентът Вучич се среща със своя непосредствен и обичан дипломат, съветския дипломат, и двамата намерено упрекват Съединени американски щати и Европейски Съюз за подстрекаването на митингите, които са законни. " - съобщи Джоузеф.

Американският специалист по въпросите на Балканите Даниел Сервер също се изрече сериозно за метода на Съединени американски щати във връзка с Сърбия.

" Американците към момента настояват, че са убедили Сърбия да одобри Запада. Това е смехотворно, само че в наши дни никой във Вашингтон не желае да каже на бъдещите императори, че нямат облекла. Те избират да настояват, че споразуменията, които Сърбия е отказала да подпише, са правно обвързващи. " - уточни Сервер.

Междувременно сръбските публични лица, които настояват, че виновността е в Прищина, се пробват да укрепят тази позиция посредством американските конгресмени.

През предишния месец конгресменката Клаудия Тени предложи проектозакон, посредством който Съединени американски щати ще спрат помощта за Косово до осъществяването на Споразумението за основаване на Асоциация на сръбските общини (АСО) и извеждането на специфичните елементи от северната част на страната, обитаема с болшинство от сърби.

" През 2013 година Европейски Съюз оказа помощ за посредничеството при сключването на Брюкселското съглашение сред Сърбия и Косово за понижаване на напрежението сред двете страни. Косово не съумя да извърши доста от основните си задължения по съглашението, като да вземем за пример основаването на АСО и единни полицейски сили, които останаха неизпълнени. Освен това Косово отхвърля равни права на косовските сърби. Неспазването на това съглашение от страна на Косово нарушава интернационалните правила и основава напрежение и неустойчивост на Балканите. " - написа Тени в предлагането.

Тя даде публичност на непрекъснатите недоволства на сърбите за допустимо гонене от страна на държавното управление на Курти.

" Тъй като сме очевидци на продължаващо подтисничество и дискриминация против косовските сърби заради неизпълнението на основни разпореждания на Брюкселското съглашение от 2013 година, е неотложно Съединени американски щати да застанат на страната на демокрацията, мира и стабилността в района ", съобщи конгресмен Тени. " Подкрепата на законопроекта изпраща ясно обръщение, че нашата помощ би трябвало да бъде съобразена с правилата на съглашението от 2013 година и че ние твърдо се противопоставяме на дейности, които подкопават правата и благосъстоянието на косовските сърби. Това законодателство отразява уговорката за поощряване на мира и за търсене на отговорност от министър-председателя Албин Курти и държавното управление на Косово. " - счита тя.

И посланикът на Сърбия в Съединени американски щати Марко Гюрич чака, че самодейността ще бъде прегледана в Конгреса, той я дефинира като добра опция да се осъдят дейностите на държавното управление на Косово.

" Особено желая да обърна внимание на нашата общност на обстоятелството, че в законодателното си предложение конгресменката е поискала неотложно и цялостно евакуиране на специфичните сили на Курти от северната част на Косово и неотложно преустановяване на преследването на сърбите и нарушаването на човешките права ", сподели Гюрич.

Европейски Съюз и Съединени американски щати желаят от държавното управление на Косово допустимо най-скоро да сътвори АСО въз основа на плана, препоръчан от Европейски Съюз.

На 21 октомври емисарите на Европейски Съюз и Съединени американски щати донесоха в Прищина предлагането за проектоустав на АСО, чиито детайлности бяха разкрити единствено на държавното управление и опозицията. При последвалите срещи в Брюксел с представители на Европейски Съюз министър-председателят Албин Курти изрази подготвеност да подпише " европейския модел " за АСО, дружно с главния документ и анекса за неговото използване, реализирани в Охрид на 18 март. Президентът на Сърбия Александър Вучич обаче отхвърли да го направи. Но в отговор на настояването на Курти за сключване на споразуменията преди няколко седмици емисарят на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак съобщи, че АСО е вътрешен въпрос на Косово. В отговор косовският министър председател съобщи, че " Косово единствено ще изготви устава на АСО ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР