В момент, когато инфлацията надхвърля 8%, еврозоната се намира в

...
В момент, когато инфлацията надхвърля 8%, еврозоната се намира в
Коментари Харесай

Истинска катастрофа: Най-лошото за еврозоната предстои

В миг, когато инфлацията надвишава 8%, еврозоната се намира в огромна заплаха

За това предизвестява анализаторът на Capital.fr* Марк Туати, президент на изследователската група ACDEFI. Той чака двуцифрена инфлация, а балтийските страни са застрашени даже от хиперинфлация, написа

Излязоха данните за инфлацията в страните от еврозоната и без да се опасяваме можем да ги опишем с една дума: същинска злополука.

Цифрите приказват сами по себе си. През май в цялата еврозона повишаването на потребителските цени на годишна база доближи нов исторически връх от 8,1%. И, за жалост, най-лошото следва, което се удостоверява от новия връх, доближат от повишаването на индустриалните цени. Това е знак, който е предвестител на инфлацията. През април той доближи 37,2% на годишна база, което ни разрешава да предвиждаме (както демонстрира графиката по-долу), че годишното повишаване на потребителските цени в еврозоната скоро ще надвиши 10%.

Нов исторически връх за инфлацията в еврозоната – 8,1% през май и това не е краят



Еврозона: годишно повишаване на цените – на потребителските (синьо), на индустриалните (червено)
Източници: Eurostat, ACDEFI

В Германия също повишението на потребителските и на индустриалните цени доближава исторически връх. Повишаването на първите на годишна база доближи 7,9% през май. Що се отнася до вторите – те скочиха до 33,5%, което демонстрира, че и в Германия инфлацията ще приближи границата на 10%. В реалност, огромната инфлация е обща за еврозоната като цяло, като изключително безпокойствие будят балтийските срани, които се приближават даже до хиперинфлация.

Балтийските страни се приближават до хиперинфлацията



Повишаване на потребителските цени на годишна база за май 2022 година

Скокът на индустриалните цени също доближи трагични небеса в на практика всички страни от еврозоната. От годишното им повишаване ни избива студена пот: 62,3% в Ирландия (след 106,1% през март), 57,2% в Белгия, 49,3% в Словакия, 48,1% в Гърция. Нива, които ни карат да чакаме ново пагубно повишаване на потребителските цени.

Скокът на индустриалните цени е в действителност трагичен



Покачване на индустриалните цени на годишна база за месец април 2022 година

И въпреки че инфлационният напън е малко по-слаб във Франция, най-много с помощта на замразяването на някои цени на енергоносителите, има място за паника. Наистина през май покачването на потребителските цени на годишна база доближи 5,2%, което е исторически връх след 1985 година. Според европейските критерии инфлацията във Франция доближи 5,8%, което значи, че данните на Националния статистически институт на Франция (Insee) я подценяват. Освен това, през април повишаването на индустриалните цени във Франция е с 25% съгласно Insee, до момента в който по европейските критерии е 27,8%. Това ни кара да чакаме инфлация в границите на 8% през идващите месеци.

За да се утежни още повече ситуацията, интернационалните цени на суровините продължиха или започнаха още веднъж (след известно стабилизиране) да се повишават през последните дни. Като стартираме с петрола Brent, чиято цена за барел стигна, въпреки и краткотрайно, 125 $ на 31 май, след което се стабилизира сред 115 и 120 $. Връхната точка от 130 $ на 7 март към момента не е надмината, само че се приближаваме рисково към нея, което неизбежно ще се отрази на индустриалните и потребителските цени в целия свят.

Устойчивостта на този инфлационен напън се удостоверява и от показателя CRB (на цените на стоковите фючърси). Този показател на цените на суровините като цяло, претеглен съгласно техния дял в международното ползване, продължава да пораства на всички места по света. Той се явява самобитен предвестител за растежа на потребителските и индустриалните цени. На 2 юни показателят доближи връхната си точка след 1 март 2012 година като означи скок от 199% спрямо най-ниското си равнище от април 2020 година.

В умозаключение, не е належащо да си огромен пророкq с цел да схванеш, че макар няколко мимолетни успокоявания, международната инфлация ще продължи да нараства през идващите месеци. Това важи в частност и за еврозоната, което изисква от ЕЦБ да работи бързо и поредно. Тя би могла да сервира изненадата още на 9 юни като увеличи рефи лихвите от 0,00% на 0,25%. Това би било явен сигнал и би довело до повишението на доверието, което доближи най-ниското си равнище от няколко месеца насам.

В очакване на това закъсняло, само че належащо събуждане, лихвените проценти по 10-годишните държавни облигации не престават да порастват в страните от еврозоната. Ето някои образци: 1,25% в Германия, 1,77% във Франция, 3,3% в Италия, 3,7% в Гърция. Като се има поради скокът както на актуалната, по този начин и на предстоящата инфлация и растежът на държавните задължения, крахът изобщо не е завършил. Така че стягайте коланите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР