В много държави има една стара поговорка, според която богатство

...
В много държави има една стара поговорка, според която богатство
Коментари Харесай

4 тайни на фамилията Рокфелер за отглеждането на богати деца

В доста страни има една остаряла сентенция, съгласно която благосъстояние се натрупа и губи за три генерации. С други думи, благосъстоянието рядко се резервира доста след внуците. Данъци, разноски, размиване на благосъстоянието през децата и техните деца и неизбежният резултат на разглезването от съществуването на толкоз доста пари в последна сметка оказват своето въздействие върху фамилните благосъстояния, написа Профит.
Фамилията Рокфелер обаче съумява да пребори всичко това. Сега тя влиза в 17-ото си потомство със 170 наследника, само че резервира доста положение — то е възлизало на 11 милиарда $ през 2016 година, съгласно Forbes. Това се случва 100 години откакто Джон Д. Рокфелер става първият милиардер в Съединени американски щати, откакто основава Standard Oil Company в края на 19-и век.
Още по-невероятното е, че фамилията остава значително обединено, без обществени кавги, междуособици, правосъдни каузи и нещастия, които нормално съпътстват други заможни семейства. В момента има 250 членове на семейството, които са директни потомци на Джон Д. Рокфелер и Лаура Спелман Рокфелер.
Разбира се, семейство Рокфелер стартира с голямо благосъстояние, което оказва помощ през годините. Същото обаче може да се каже и за семействата Вандербилт, Карнеги и Астор, само че сега те не се раздават на милиарди както семейство Рокфелер. През май аукционната къща Christie's ще предложи на търг частната сбирка на починалия Дейвид Рокфелер и Пеги Рокфелер, в която има предмети на изкуството и скъпоценности, като тя се чака да бъде добита за сред 500 млн. $ и 1 милиарда $. Набраните средства ще бъдат дарени за щедрост. През живота си Дейвид Рокфелер е дарил над 1 милиарда $.
И по този начин, каква е тайната на семейството Рокфелер?
В едно от редките си изявленията, Дейвид Рокфелер-младши, ръководител на Rockefeller & Co., споделя пред CNBC, че фамилията е създало система от полезности, обичаи и институции, които са му помогнали да резервира целостта и благосъстоянието си. Те са потребни за всяко семейство, опитващо се да отгледа деца, които имат добра ценностна система във връзка с парите, даже и фамилията да не е богато.
Той показва четири съществени съставния елемент.
Първият са постоянните фамилни събирания.
" Събираме се като фамилия два пъти в годината, като на едно място постоянно сме по над 100 души за коледен обяд да вземем за пример, " споделя той. " Имаме нещо, което назоваваме фамилен конгрес. Когато навършиш 21 година, започваш да получаваш предложения за тези срещи. " На тях семейството разисква посоката, в която се движи, планове, нови членове и други фамилни вести, свързани с кариери или значими събития. Важно е всички да се усещат като част от фамилията даже и да са се включили към него посредством брак.
Според Рокфелер също по този начин е значимо да се поддържа фамилната история.
Семейство Рокфелер реализира това частично посредством техните фамилни имения, където се събират, с цел да си спомнят за предишното.
" Това са места, които са ни познати и които се предават от потомство на потомство, " споделя той. " Мога да се върна на мястото, където прародител ми е живял преди повече от 100 години и да видя по какъв начин е живял и по какъв начин са живели неговият наследник и внуци. "
Да нямаш към този момент фамилен бизнес също е значимо, споделя Рокфелер . Много от разногласията в други богати фамилии са поради някакъв бизнес — кой би трябвало да го управлява, по какъв начин би трябвало да бъде управителен и кой би трябвало да прибира облагите.
Семейство Рокфелер не разполага със фамилен бизнес, за който да пораждат спорове, от 1911 година, когато поради антимонополните закони Standard Oil е разграничена от държавното управление на няколко обществени компании. С този ход благосъстоянието на семейството Рокфелер се трансформира от една голяма компания в голям брой обществени компании. Всичко това, в композиция с добре направени попечителски тръстове, улеснява предаването на акциите и финансовите активи на идващите генерации, без те да стават обект на съществени борби.

" Богатството в нашето семейство, несъмнено, идва от петролния бизнес на Standard Oil, " споделя Рокфелер. " Самият бизнес обаче не ни сплотява, а има доста семейства, които бяха разграничени от бизнеса. Мисля, че ние сме късметлии, че нямаме бизнес, който да ни разделя. "
Нещото, което най-силно сплотява семейството Рокфелер, са фамилните полезности и по-конкретно филантропията . Техните разнообразни фамилни фондации, включително Rockefeller Foundation, Rockefeller Brothers Fund и David Rockefeller Fund имат общи дарения за над 5 милиарда $.
Членовете на фамилията също по този начин са насърчавани да вземат участие във фондациите и да оказват помощ в избирането на идеите, които да бъдат подкрепяни.
Дейвид Рокфелер-младши си спомня, че подарява още откогато получава първите си джобни пари на 10-годишна възраст. Той получавал джобните си в неделя и дарявал част от тях на църквата или за друга идея.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР