В митрополитската катедрала Св. Неделя“ се състоя погребението на патриарх

...
В митрополитската катедрала Св. Неделя“ се състоя погребението на патриарх
Коментари Харесай

Погребаха патриарх Неофит в храма „Света Неделя“

В митрополитската катедрала „ Св. Неделя “ се състоя погребението на патриарх Неофит.

Малко преди 14.30 часа патриархът беше положен за безконечни времена от южната страна на храма, до гроба на екзарх Йосиф.

Тленните остатъци на патриарх Неофит бяха пренесени с литийното шествие, почнало от катедралата „ Св. Александър Невски “. В катедралния храм бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е наместник на Светия синод.

В катедралния храм бе отслужено и опело на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква – Българска патриаршия БПЦ-БП.

Днес е вторият ден на народен печал, в който България се прости и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР