В Министерството на здравеопазването (МЗ) постъпват сигнали от граждани за

...
В Министерството на здравеопазването (МЗ) постъпват сигнали от граждани за
Коментари Харесай

Сигнали от граждани за недостиг на лекарства постъпват в Министерството на здравеопазването

В Министерството на здравеопазването (МЗ) постъпват сигнали от жители за дефицит в аптечната мрежа на медикаменти, като през последния месец сигналите са били за дефицит на два медикамента, употребявани за инхалации, един за намаление на кръвната захар, един антидепресант, два инсулина, както и за нискомолекулни хепарини и антитромботични средства, споделиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Министерство на здравеопазването.

Министерството е в непрестанен контакт с Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), която е способената в страната институция, осъществяваща контрол на пазара на лекарствени артикули. Съгласно българското законодателство, ИАЛ има механизмите за мониторинг и надзор върху веригата за доставяне с медикаменти.

При постъпване на сигнал в Министерство на здравеопазването за липса или усложнение в обезпечаването на даден лекарствен артикул на българския фармацевтичен пазар, Министерство на здравеопазването разпорежда осъществяването на инспекция по съответния сигнал на ИАЛ. Съгласно Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, притежателите на позволение за приложимост или техни упълномощени представители са задължени да подават към ИАЛ уведомления при положение на краткотрайно или непрекъснато прекратяване на продажбите на даден лекарствен артикул на пазара.

За превъзмогване на дефицита на избрани лекарствени артикули законодателят също по този начин е планувал основаването на Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист (СЕСПА), която се управлява и поддържа от ИАЛ. След осъществяване на разбор посредством СЕСПА, ИАЛ изготвя, актуализира и поддържа Списък на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист, за които е открит дефицит на територията на страната. Списъкът се разгласява на интернет страницата на ИАЛ и за интервала му на деяние включените в него лекарствени артикули не могат да се изнасят от страната. По този метод се попречва опцията за основаване на недостиг на дадени лекарствени артикули за избрани аптеки, при изискване че същите са налични в складовете на търговците на едро в страната и са в задоволително количество, с цел да задоволят потребностите на вътрешния фармацевтичен пазар. Системата действа от началото на ноември предходната година, като през последните месеци Министерство на здравеопазването извърши подробен разбор на работата ѝ и все още се разисква надграждане и рационализиране на някои от функционалностите на системата. По този метод ще се даде опция за по-всеобхватно превъзмогване на възникващ краткотраен дефицит на лекарствени артикули в аптечната мрежа, допълниха от Министерство на здравеопазването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР