В Министерството на отбраната днес, 9 април, се състоя официалната

...
В Министерството на отбраната днес, 9 април, се състоя официалната
Коментари Харесай

Служебният министър на отбраната ускорява изпращането на помощ за Украйна

В Министерството на защитата през днешния ден, 9 април, се състоя формалната гала по встъпване в служба на министъра на защитата от служебното държавно управление на Димитър Главчев – Атанас Запрянов.

Той пое поста от досегашния министър Тодор Тагарев.

„ Основният принцип, на който залагам, е надграждане “, сподели на церемонията по встъпване в служба служебният министър на защитата Атанас Запрянов. Той благодари на Тодор Тагарев за приноса му и за взаимната работа в бранша.

„ Това, което постигнахме е добра основа за мен като министър в служебния кабинет, с цел да продължим да надграждаме “, увери министър Запрянов.

По думите на министър Запрянов – в областта на защитата има значими действия, които би трябвало да продължат, а темповете по някои от тях да бъдат ускорени.

„ Живеем в доста мъчно, рисково време. На стотици километри от нашата граница се води спор, тъй че не може да си позволим два месеца и половина безвремие, в които служебният министър, изключително на защитата, да се концентрира единствено върху провеждането на почтени избори “, уточни министър Запрянов.
Пред медиите той очерта главните си цели на работа в границите на мандата на служебния кабинет.

Едно от предпочитаните посоки е основаване на организация за провеждането на изборите по този начин, че военнослужещите в контингентите, на границата и тези, които са на наряди, да упражнят правото си на глас.

Следващо предпочитано направление е довеждане докрай на Стратегическия обзор на защитата в период до края на юни.

„ Стратегическият обзор ще разреши да дефинираме нов взор по някои проблеми, които съществуват във въоръжените сили “, уточни министър Запрянов.
Сред тях са забавените процеси на рационализация на въоръжените сили, които бяха ускорени и това би трябвало да продължи, мобилизационната подготвеност, окомплектоването на въоръжените сили и други

Друг приоритет е развиването на отбранителните качества на Въоръжените сили.

„ Това е конституционно обвързване и Въоръжените сили би трябвало да бъдат в положение да подсигуряват независимостта и териториалната целокупност на страната в границите на груповата защита, както и да способстват с заявените сили и качества за груповата защита. Тук ще разгадавам доста на адмирал Ефтимов и военното управление “, сподели още министър Запрянов.
По отношение на дефицита на персонален състав той съобщи, че Министерството на защитата ще се концентрира върху осъществяване на акция за справяне с некомплекта, който оказва въздействие върху готовността на армията.

Сред целите остава приносът на страната ни в границите на евроатлантическото участие. В рамките на служебния кабинет продължава подготовката на страната ни за присъединяване през юни в Срещата на високо ниво за 75-ата годишнина на НАТО във Вашингтон.

Той увери, че ще продължи помощта за Украйна.

„ Битката, която се води в Украйна, е борба и за нашите национални ползи “, акцентира министърът и уточни, че все още има два пакета помощи, които са гласувани за изпращане.

„ Ще се опитаме оптимално да ускорим работата по съгласуваност на превозването им до Украйна и да мислим за последващи благоприятни условия за военна помощ “, уточни министър Запрянов.
Важно направление остава законодателната активност, която включва промени в Закона за защитата и въоръжените сили на Република Българя, в Закона за запаса, приемането на отчета за положението на защитата приз 2023 година и капиталовата план-програма. Министърът акцентира, че всички тези промени и документи ще бъдат отстоявани в Комисията по защита и пред депутатите в Народното събрание, което продължава своята активност и по време на служебния кабинет.

Досегашният министър на защитата Тодор Тагарев открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет и изрази признателност към политическото, военното управление и администрацията.

„ Успяхме да реализираме доста от военно-политическа позиция – преди всичко на практика към този момент решения въпрос за домакинстване на Многонационален дивизионен щаб, съглашение за противоминната група в Черно море, за презгранични въздушни интервенции, подготвен меморандум за районното командване на Специалните сили с Румъния. Благодарен съм и на сътрудниците, които работиха по Програмата за вложения в защитата – най-много по плана за придобиване на бойни машини „ Страйкър “, само че също по този начин и по по-малко забележимите, само че не по-малко значими планове “, сподели той.

Тодор Тагарев акцентира, че през миналите 10 месеца държавното управление извърши уговорката за повишение на разноските за защита, като за тази година те са в размер на 4,2 милиарда лева при 2,6 милиарда лева за 2022 година - нарастване с 60% на бюджета за защита и нарастване с 1/3 като % от Брутният вътрешен продукт. „ Особено съм удовлетворен от това, че успяхме да осъществим бюджета на практика на 100%, макар че той беше реалност към този момент към края на лятото на предходната година “, сподели той.

Тодор Тагарев изрази убеденост, че новият кабинет ще обезпечи последователност без никакво спиране, ще продължи да извършва дилемите и да взема решение сериозните въпроси в областта на защитата и пожела на министър Атанас Запрянов триумф в тази нелека функционалност в нелеко време.

По традиция досегашният министър на защитата Тодор Тагрев подари икона на Св. Георги на своя правоприемник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР