В Министерството на културата се проведе заседание на Междуведомствената комисия

...
В Министерството на културата се проведе заседание на Междуведомствената комисия
Коментари Харесай

Заседание на Междуведомствената комисия и на Експертната работна група за Старинен град Несебър

В Министерството на културата се организира съвещание на Междуведомствената комисия и на Експертната работна група към нея за " Старинен град Несебър ".

Министърът на културата Найден Тодоров председателстваше съвещанието, а измежду участниците бяха зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов, началникът на кабинета на министъра доцент доктор Борис Данаилов, госпожа Емануела Томова, основен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, арх. Петър Петров, шеф на Националния институт за недвижимото културно завещание, арх. Габриела Семова, ръководител на Български национален комитет (българска политическ на ИКОМОС, проф. доктор Анелия Божкова, археолог и проучвател от НАИМ при Българска академия на науките, представители на Община Несебър, архитекти, специалисти и други



В осъществяване на рекомендация от Решение 44 от 2021 година на Комитета за международно завещание, българската страна предложения взаимна задача на Центъра за международно завещание и ИКОМОС за реактивен мониторинг за оценка на положението на съхраненост на " Старинен град Несебър " и за определяне на осъществяването на решенията на Комитета за международно завещание и рекомендациите на предходните задачи, както и на извършената през интервала 16-20 януари 2023 година задача. Докладът на задачата постъпи в Министерството на културата на 18 май 2023 година и бе изпратен на всички членове на непрекъснатата Междуведомствена комисия и на експертната работна група.
На българската страна е дадена опция за прелиминарен обзор на отчета, преди публикуването му, като се чака отговор при съществуване на в действителност неточности, грешки, както и на в допълнение осъществени действия.

В отчета е маркирано, че страната ни е постигнала прогрес в осъществяването на редица рекомендации от задачата за реактивен мониторинг през 2018 година, като една от тях е основаването на Междуведомствената комисия на високо ниво, подкрепена от експертна група, само че има и отрицателни изводи.

По време на съвещанието беше показана " Стратегия за културно завещание на Община Несебър ", която е структурирана в 7 глави, съобразена със Закона за културното завещание и с политиката на ЮНЕСКО. В този смисъл документът дава отговор на националното ни законодателство, както и на политиката на Организацията на Обединените народи за обучение, просвета и просвета. Несебър е образец за симбиоза сред материално и нематериално завещание, в комбиниране с естествени дадености. Анализът, който бе изработен, води до следните заключения: " Старинен град Несебър " е с доста висока стойност, която се съчетава с лесна досегаемост.

Допълнителен плюс са мощно развитите празнични обичаи в града. Сред минусите са неналичието на цялостна визия, както и несъответствуващите намеси в историческата градска среда. Пропуск е и неналичието на Обществен съвет, което се изисква от Закона за протекция и развиване на културата. Градът показва изключителни благоприятни условия за културен туризъм. За страдание има случаи на заличаване на културно завещание при ново строителство. Авторите на Стратегията показаха вяра, че тя ще бъде призната.



фотоси: Министерство на културата

От НИНКН благодариха на министър Найден Тодоров, че бяха изискани 17 бройки от държавната администрация, с цел да бъде заздравен и екипът на Института – нещо, от което той от дълго време се нуждае. Арх. Петър Петров, шеф на НИНКН, уточни, че е стартирана териториална стратегия, построена е нова осведомителна база, изработен е атлас и 3D модел на целия град. Заснемането е от февруари 2023 година

След запознаване с Доклада на ИКОМОС, Стратегията за културно завещание на Община Несебър, резултатите от извършената териториална стратегия на НИНКН и последните изследвания на положението на наследството в " Старинен град Несебър " бяха взети следните решения от Междуведомствената комисия и Експертната работна група към нея:
Подкрепя създадената „ Стратегия за културно завещание на Община Несебър “ за интервала 2023 г.-2032 г.Подкрепя предлагането на Министерство на културата планът на План за запазване и ръководство за " Старинен град Несебър " да бъде предоставен на НИНКН, поради идното повишение на административния потенциал на Института със 17 щатни бройки, което ще има дълготрайно позитивно влияние върху опазването и ръководството на обектите на международното културно завещание на територията на България, както и на обектите от Индикативната листа и археологическите резервати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР