В Министерския съвет се подготвя автоматичен механизъм, чрез който при

...
В Министерския съвет се подготвя автоматичен механизъм, чрез който при
Коментари Харесай

Ще има автоматичен механизъм за компенсация при рязка промяна в цените на тока: Ивайло Мирчев

В Министерския съвет се приготвя автоматизиран механизъм, посредством който при рискови цени на електрическата сила и форсмажор да се дефинира съответна отплата, разгласи в изявление за Българска национална телевизия депутатът от “Демократична България” и зам.-председателят на парламентарната Комисия по енергетика Ивайло Мирчев.

Механизмът ще бъде въведен с промени в Закона за енергетиката, които Мирчев се надява да минат бързо в Народното събрание и мораториумът върху цените на тока, който, по думите му, е “ужасно решение”, да бъде анулиран надалеч преди края на периода му на деяние - 31 март.

“Вярвам, че до 1 юли и по-късно няма да има смяна в цената за контролирания пазар, тъй като няма причини за това”, сподели още зам.-председателят на енергийната комисия в Народно събрание. Според него би трябвало да се завърши с покупката на електрическа сила единствено за ден напред - “не може това да е 20% от покупко-продажбите в Германия и 80% в България”.

Трябва да преминем към дълготрайни контракти, сподели Мирчев и даде за образец притежателите на оранжерии. Те не биха се отказали да засаждат зеленчуци, както вършат мнозина в този момент, в случай че има предвидимост на енергийния пазар и в случай че задейства автоматизираният механизъм за отплата.

Според Мирчев в енергийната ни система има задоволително запаси, с цел да поддържаме цените съответни. “Продължаваме да не можем да вкараме от Катар газ, който е 3 пъти по-евтин от съветския, тъй като Бойко Борисов построи “Турски поток”, който е 3 пъти по-дълъг от газовата ни връзка с Гърция, а тя 6 години още не може да бъде построена”, сподели Мирчев.

На въпрос, за какво с признатите промени в Закона за енергетика съставът на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се понижава от 9 на 5 души, Мирчев отговори, че в Европа сходни регулатори варират от 1 до 9 души. Освен това регулаторите в КЕВР няма сами да вземат решения, а ще бъдат подпомагани от профилирана администрация.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР