В миналото революцията бяха ИТ технологиите. Сега това са новите

...
В миналото революцията бяха ИТ технологиите. Сега това са новите
Коментари Харесай

Алтернативните протеини - това ли е новата революция?

В предишното революцията бяха ИТ технологиите.

Сега това са новите хранителни вериги, новата хранителна сигурност и различните протеини.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Ксавие Марсенак, съосновател и основен изпълнителен шеф на "Насекомо " АД.

Продоволствената сигурност е измежду водещите тематики в международния дневен ред и в този подтекст е значимо освен да се усъвършенстват съществуващите доставки, само че също по този начин и да бъдат открити нови източници на хранителни субстанции.

Сред множеството типове различни протеини, които биха могли да допринесат за изхранването на планетата, могат да се посочат така наречен "месо на растителна основа " (което на процедура се създава от зеленчуци), микроклетки (базирани на гъби), месо от стволови кафези (което съставлява месо, създадено в лаборатория), храна въз основата на инсекти, както и още доста, които излизат на пазара, споделя Марсенак.

Като храна за хора насекомите не са изключително известни в Европа и евентуално още дълго няма да бъдат, защото в това отношение съществуват прекалено много културни бариери. Има обаче страни в Азия, в Африка, където те се употребяват необятно за тази цел.

Нека вземем поради образеца със сушито, което идва от Япония и преди 40 години е било непознато на Запад. Сега обаче всички ядат суши, тъй като е много естествена храна. Подобни промени изискват време, само че може би след 40 години ще обсъждаме по какъв начин яденето на инсекти е обикновено, съгласно бизнесмена.

По думите му обаче що се отнася до храната за животни, насекомите към този момент от дълго време са признат и известен артикул, доста по-близък до естествената диета на домашни животни, като пилетата да вземем за пример, в сравнение с храни, като соята.

При домашни любимци, като кучета и котки, също се следи позитивно въздействие на приема на протеини от инсекти – по-добро положение на чревния тракт, по-здрава кожа и други позитивни резултати за здравето.

Този вид произвеждане е обект на строги регулации, като Европейският орган за сигурност на храните от години събира данни за потреблението на протеини, основани на инсекти, и е стигнал до умозаключение, че сходни артикули са безвредни, акцентира Марсенак.

Трябва да се означи също по този начин, че този бранш е образец за кръгова стопанска система - той употребява отпадни артикули от други производства, не отделя въглеродни излъчвания, няма отпадни води, а остатъчните му артикули са извънредно ефикасен почвен подобрител.

България е в неповторима позиция да заеме водещо място на този към момента възникващ пазар - тя е селскостопанска страна, с доста добре подготвени фрагменти, доста хора, които схващат нуждата от битка с климатичните промени, и би могла да се утвърди като една от водещите страни на Балканите и даже в Централна и Източна Европа в тази сфера.

Това би дало опция за развиване на изследователска и развойна активност, основаване на работни места с висока стойност, както и да се помогне на други страни да развият този нов тип бранш на различните протеини, акцентира Марсенак.

"Насекомо " АД е компания, която работи от пет години за да развива кръгообразен стопански модел и да оказва помощ на този иновационен бранш да пораства. Тя създава технологии, посредством които да се преработват продуктите от инсекти, развива ноу-хау и решения, основаващи се на данни, които предлага като обединен пакет на бизнесмени, които желаят да създават протеини от инсекти.

Плановете на компанията да построи "промишлен демонстратор " край София в предишното провокираха публично неодобрение, което, съгласно Марсенак, е естествена реакция, защото нововъведенията постоянно са източник на страхове и терзания.

Компанията обаче се пробва да успокои тези страхове посредством голям брой начинания – разяснителни акции, визити на искащите из оборудванията й, визити в учебни заведения и други Производството е от извънредно затворен вид, така наречен "кутия-в кутия-в кутия ", само че даже инсекти инцидентно да излязат отвън тях, те не могат да оцелеят дълго.

Конкретното насекомо, от което се интересуваме, е черна муха боец – това е тропическо насекомо с витален цикъл като възрастен образец от едвам 4 дни, което не може да оцелее дълго в локалните условия, нито да премине огромни дистанции. То няма уста, тъй че не може да хапе и разнася заболявания, нито да пие и да натрупа сила. На процедура няма опасности, разяснява Марсенак.

Задава се нова гражданска война и дано се възползваме от нея, приканва предприемачът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР