В миналото полицията в Саудитска Арабия често задържаше жени, позволили

...
В миналото полицията в Саудитска Арабия често задържаше жени, позволили
Коментари Харесай

Разходки с кола

В предишното полицията в Саудитска Арабия постоянно задържаше дами, разрешили си да карат автомобил. Доскоро това им беше изцяло неразрешено. За това си право те се бореха от десетилетия. Сега се радват на новата независимост.

Да шофираш значи да контролираш

За архитектката Амира Абдулгадер шофьорската брошура значи на първо място независимост. " Да седиш зад кормилото значи да контролираш пътуването. Аз желая да съм тази, която взема решение по кое време тръгвам, къде отивам и по кое време се връщам ", споделя младата жена.

Шофьорски курсове за дами

Амира решила да се възползва от шанса и да изкара шофьорския курс. Държавният петролен тръст „ Арамко “ е провел своя лична шофьорска школа. Амира е една от близо двестата саудитски дами, които са изкарали курсовете точно там.
 арабски дами ThinkStock/Getty Images
Служителките - на курс по шофиране

Пет % от 660 000 чиновници на „ Арамко “ са дами. Това значи, че още 3 000 дами биха могли да изкарат шофьорския курс. През септември крал Салман разгласи, че ще анулира възбраните за шофиране на дами. Тази мярка е част от обхватната промяна в саудитското кралство, подета от престолонаследника Мохамед бин Салман.-->

Автомобилът - врата към свободата

„ Нуждаем се от автомобила, с цел да уреждаме ежедневните си действия, споделя Амира. " Ние работим, ние сме майки и имаме необятни обществени контакти – по тази причина би трябвало да имаме опция да се движим. Това ще промени живота ми. "

Теория и процедура

В шофьорската школа дамите първо учат доктрина. Инструкторка има изяснява общите правила за придвижване по пътищата.

Как се сменя маслото?

Смяната на маслото и гумите също е част от образователния развой. Забраната за шофиране дълго време символизираше потиснатото състояние на саудитските дами в обществото. От повече от три десетилетия насам се водеше битка за премахването на тази възбрана.

Край на наказванията

В предишното полицията постоянно задържаше дами , разрешили си да карат автомобил. Сега това е минало. Длъжни са обаче да имат годна шофьорска брошура.

На разходка без мъже

Амира Абдулгадер има шофьорска брошура. За нея рухването на възбраните е същински мотив да чества. " Сега мога да пътувам до дома на майка ми. Можем към този момент и да си вършим разходки с кола - единствено ние двете, без никакви мъже ", споделя тя.

И още:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР