В местността Сероте де Летрейро в района Суса, щата Параиба,

...
В местността Сероте де Летрейро в района Суса, щата Параиба,
Коментари Харесай

Бяха намерени скални рисунки заедно със следи от динозаври в Бразилия

В местността Сероте де Летрейро в региона Суса, щата Параиба, се намират три скални разкрития, където бяха открити вкаменени отпечатъци от стъпки на тероподи, завроподи и игуанодонти от ранната креда (преди 145 до 100 милиона години). И освен това – в региона се намират и петроглифи: тип скално изкуство, основано от хората в предколониалния интервал посредством непосредствено издълбаване повърхността на скалата.

В ново изследване откривателите разказват това скъпо секване на палеонтологични и археологически детайли, каквито в никакъв случай не са виждани в такава непосредственост.

Следи от динозаври и скално изкуство са откривани дружно и преди – да вземем за пример в Австралия, Полша и Съединени американски щати – само че „ в нито един от тези случаи петроглифите не демонстрират такава тясна връзка със следите, както в Сероте “, пишат откривателите в своето изследване.

„ Безспорно е, че гравьорите са разпознали отпечатъците от стъпки и съзнателно са изпълнили петроглифите към тях, установявайки алегорична връзка сред човешкото графично изложение и фосилния запис. “

Петроглифи и следи от динозаври. Отпечатъците от стъпки на тероподи са в бяло, а гравюрите – в оранжево. Снимка: Troiano et al., Scientific Reports, 2024 (CC BY 4.0)

Първите споменавания на динозавърски отпечатъци от района датират от началото на 20-ти век и от този момент палеонтологичните аспекти на обекта са проучвани няколко пъти. Петроглифите обаче са получили доста по-малко внимание, като в никакъв случай не са били изцяло оценени или обсъждани в композиция с отпечатъците.

За да поправи това, екипът изследва обекта, като разпознава три огромни разкрития, на които са следени както отпечатъци, по този начин и рисунки. На първата разкривка са открити още 22 признака, както и най-голяма централизация на следи от тероподи – кладата, към който принадлежи T. rex.

Отпечатъци от стъпки на тероподи (A-F) в тясна връзка с петроглифи (D и F).
Снимка: Troiano et al., Scientific Reports, 2024 (CC BY 4.0)

Вторият съдържаше единствено два петроглифа, макар че наподобява в миналото е имало доста по-голям брой, които след това са станали нечетливи. В третия и финален извор са разпознати 30 издълбавания, както и обширни следи от рисунки и следи, оставени най-вече от динозаври от типа завропод.

Петроглифи.
Снимка: Troiano et al., Scientific Reports, 2024 (CC BY 4.0)

Вариациите в стила на рисунките допускат, че зад скалното изкуство стоят голям брой лица. Може и да не знаем какви са били те, само че знаем, че са полагали огромно усърдие в труда си.

„ В нито един от случаите не беше открито, че основаването на петроглиф е довело до увреждане на съществуващите отпечатъци, което допуска внимание от страна на основателите “, изяснява екипът.

Според откривателите „ изключителното сравнение “ на палеонтология и археология в Сероте демонстрира, че хората в предколониална Бразилия са се занимавали с фосилните находки, като интензивно са ги включвали в графичния си изказ и са ги употребявали като помощно средство за определяне на културната си еднаквост.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР