В международното проучване участват 4 български театъра - Народният театър

...
В международното проучване участват 4 български театъра - Народният театър
Коментари Харесай

Столичният зрител ходи пет пъти годишно на театър

В интернационалното изследване вземат участие 4 български театъра - Народният спектакъл " Иван Вазов ", Софийската опера и балет, Сатиричният спектакъл " Алеко Константинов " и Театър " Азарян ", където в продължение на 2 месеца (април и май) бяха направени над 1000 анкети персонално със феновете. Във въпросите бяха наранени както претекстовете за посещаване, информационните канали, по този начин и оценката на посетителите за съответния спектакъл и за театралното изкуство като цяло. Координатор на изследването от българска страна е фондация " Арт проджектс " - един от уредниците на Нощта на театрите, научи ДУМА от Мария Панайотова и Катерина Миланова.

Джонатан Гудейкър, старши управител в The Audience Agency, разяснява като доста индикативен обстоятелството, че 29% от интервюираните са показали като главен претекст за посещаване " интелектуална среща с изкуството ". Това приказва за положителния имидж на театралното изкуство в България, което се е позиционирало като одухотворено и висококачествено и като такова съумява да провокира интелектуално феновете и да ги подтиква да вървят по-често на спектакъл. "

Актьорският състав и креативният екип на постановките са основните критерии за взимане на решение какво да бъде определено и посетено от богатата театрална стратегия в четирите театъра, включени в изследването. Тези два критерия имат идентична " тежест " за избора и са оценени с 4,7 от вероятни 5 точки. Цената на билета е на последно място в критериите за избор на режисура. В топ 5 на най-посещаваните жанрове през последните три години интервюираните са сложили класическа пиеса, модерна пиеса, оперно/балетно зрелище, мюзикъл и комедия.

Основните канали за информация, които са посочени в анкетите, са " рекомендацията от приятел/познат " и уеб сайтът на съответния спектакъл. Голяма част от феновете споделят, че биха ходили по-често на спектакъл, в случай че има повече реклама и засищане с задоволително ясна информация за идни театрални събития както в медийните канали, по този начин и в обществените мрежи.

Според уредниците на изследването в София - фондация " Арт проджектс ", " това изследване е неповторимо за България и ще даде опция на театрите да имат още по-близка връзка със своите фенове. Именно това прави и Нощ на театрите - сближава изкуството и публиката ".

" Европейска нощ на театъра " е самодейност, сплотяваща театрални компании от цяла Европа. Тя е новаторска интерпретация на театралното пространство с емфатичен учебен детайл, ориентиран към рационализиране на настройките на публиката. Tеатри и театрални компании оферират своите продукции, с цел да задълбочат връзката, която към този момент съществува сред тях и тяхната публика. Мисията на Нощта е да обезпечи изяви и продан сред участниците, както и да покаже театралната креативност във всички нейни форми.

В България Нощ на театрите към този момент няколко години прави забавен и друг прочит на театъра, като употребява сполучливи европейски практики и информационни принадлежности. В София тя е част от Календара на културните събития на Столичната община. През 2019 година Нощта на театрите ще е на 16 ноември (събота).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР