В Международния ден на сестринството специалистите по здравни грижи излязоха

...
В Международния ден на сестринството специалистите по здравни грижи излязоха
Коментари Харесай

Медицински сестри протестираха за достойно заплащане

В Международния ден на сестринството експертите по здравни грижи излязоха на митинг пред Министерския съвет с искане за почтено възнаграждение. В митинга се включиха медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна.

Недоволството им е против ниските хонорари и трупаните с години проблеми, поради които у нас има сериозен дефицит на фрагменти в специалността и отлив на млади експерти, които отпътуват да работят в чужбина незабавно след дипломирането си.

Сега междинната заплата на експертите по здравни грижи е към 700 лева, а протестиращите упорстват тя да стане 1500 лева В доста от дребните провинциални лечебни заведения обаче даже междинната заплата от 700 лв. не може да бъде реализирана и експертите по здравни грижи работят на близки до минималната работна заплата от 510 лв. хонорари.

Според протестиращите единствено с нарастване на заплатите ще имат шанса да работят и ще бъдат привлечени младежи, тъй като сега междинната възраст на експертите е 53 години.

В момента у нас работят към 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са към 4000, а са нужни още толкоз.

Преди дни управлението на съсловната организация на сестрите се срещна със здравния министър Кирил Ананиев и от думите му стана ясно, че покачване на заплатите може да пристигна от по-добрата финансова дисциплинираност в лечебните заведения след въвеждането на новия стандарт за финансовото ръководство на лечебните заведения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР