В Международната космическа станция ще се проведе първият училищен експеримент,

...
В Международната космическа станция ще се проведе първият училищен експеримент,
Коментари Харесай

Ракета с училищен изследователски проект на борда излетя към Международната космическа станция

В Международната галактическа станция ще се организира първият учебен опит, който ще тества дали филизите се вкореняват в безтегловност. Опитът, създаден от Мария Кох, Рафаел Шилинг и Дейвид Герей – трима възпитаници от професионалната гимназията по земеделие в Равенсбург, Германия, напусна Космическия център „ Джон Ф. Кенеди “ във Флорида на борда на ракетата SpaceX на 19 февруари 2017 година в 9.39 сутринта локално време. Към днешна дата опитите, извършени в безтегловност, се концентрираха само върху растежа на семена. Ако филизите могат да се употребяват за размножаване на растения в космоса, това ще бъде значим прогрес в напъните да се обезпечава храна за дълготрайните галактически задачи, като тези до Марс. 
 
„ Ние сме извънредно разчувствани, че имаме опция да проведем нашия опит на Международната галактическа станция – показа Мария. – Досега не е имало изследване върху резултата на нулевата гравитация върху растежа на филизи. Този опит се случва един път в живота. ” 
 
За своя опит учебният проучвателен екип приготви 15милиметрови филизи на фикус пумила. Това растение покрива тежките условия за пътешестване в космоса: то е задоволително плътно и стабилно на температурни разлики от 4 до 28°C. Мария, Рафаел и Дейвид деликатно засадиха филизите в хранителна среда с агар, сложена във високотехнологична пробна кутия, наречена AFEx Habitat. 36 часа преди излитането пробната кутия беше доставена до оперативния екип на НАСА. Едновременно с опита в космоса ще се организира и надзорен опит на Земята в изискванията на гравитация. 
 
Експертите по растителна отбрана на BASF поддържаха младите учени с изследователско ноу-хау, научна консултация, материали и съоръжение. За да разработят дизайна на опита, учениците изкараха стаж в Центъра по земеделие на BASF в Лимбургерхоф, Германия. Тъй като филизите ще бъдат подложени на рискови разлики в температурата и влажността, те трябваше да бъдат предпазени против бактериални и гъбични заболявания. В тази област BASF се включи както със познания, по този начин и с артикули. Фунгицидите на BASF – Xemium® and Initium®, ще запазят филизите здрави на борда на Международната галактическа станция и по време на полета в космоса. 
 
„ Това е най-вълнуващият полеви опит, в който съм взел участие. Изследователската работа постоянно води до откриването на нови хрумвания. Но до момента нашите опити в никакъв случай не са напускали Земята – изясни доктор Себастиан Рорер от отдел „ Ранно отнасяне на фунгициди “ в дивизия „ Растителна отбрана “ на BASF. – Подходът на BASF към нововъведенията се основава на връзката с другите. Работата с учениците е отличен образец за това – такива младежи ще бъдат бъдещето на нововъведенията в земеделската промишленост. ” 
 
Учениците Мария, Рафаел и Дейвид стартират работата върху плана V3PO през 2015 година в извънкласен Клуб на младите учени в професионална гимназия Edith-Stein School Ravensburg & Aulendorf. Експериментът ще продължи 30 дни в космоса, след което ще се завърне на Земята за разбор на резултатите. Това е първият учебен план от Германия, позволен до просветителната стратегия на НАСА. „ Гледайки напред в бъдещето, когато галактическото фермерство ще бъде действителност, тогава ние може би ще сме пионерите, ” разяснява Рафаел от екипа на V3PO.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР